Nivå längd 127 km stigning 77 m/mil Tekniknivå 1
Underlag 60% grus 40% asfalt
Start & Mål Start: Le Mond Mål: Uppsala Central
Skapare Gerry Askefalk
Fika Villa Ed
Nedkortning Man cyklar nära Pendeltåg hela vägen.

En fin envägstur från Stockholm till Uppsala, lite mer asfalt än normalt men också väldigt fina vägar, sjönära, bland fält och i skog. Normalt cyklar vi denna Från Stockholm till Uppsala, men det går såklart bra att vända rutten. Då man cyklar längs pendeln, eller i alla fall nära den går det bra att korta ner där man vill.

Ett sätt är att kliva på pendeln i Upplands Väsby eller Knivsta, här finns en alternativ rutt.

Starten går vi Le Mond, varför inte ta en kaffe innan ni rullar? Starten genom ett sömnigt Södermalm , över Västerbron och ner till Äppelviken och Ålsten är en bra start. Man cyklar sedan längs Mälarens norra strand, omväxlande på asfalt och grus och stig.

Lövsta

Att cykla grus nära vatten är en särskild sorts njutning och här får man mycket av den varan. Vi kommer lämna Mälaren när vi når Görvälns slott. Där finns ett cafe om man känner att det behövs.

Görväln

Vi fortsätter genom Jakobsberg och ut på klassiska Järvafältet, många fina vägar och extra trevligt med mycket hästar. Vi passerar Stäketvägen upp mot Rotebro GK. Här kommer en riktigt favoritdel, Västra sidan av Edsjön.

Edsjön

Nu är vi snart nära ett av våra favoritfik, ta det försiktig bara över Mälarvägen, Cafe Villa Ed är välbesökt och på goda grunder. Bra kaffe, utmärkt kaffebröd och god mat. Att sitta i trädgården och vila benen med en Cappucino, sann livskvalitet.

Mätta och glada passeras Upplands Väsby, grusslingan förbi Barockparken och upp mot Verkavägen har perfekt grus och är lagom kurvig.

Barock parken

Rosersberg bjuder på riktigt trevliga grusvägar, och vid slottet finns också ett bra café. När vi kommer till Märsta kan man t.ex. ta en glass på Circle K. Bensinstationer är också utmärkta för att fylla vatten, jag brukar ta direkt från kranen där man fyller vatten för att tvätta vindrutor.

Vi cyklar förbi Älgesta och börjar runda Arlanda. Vid ca km 90 är det lite tuffare underlag, klassisk sprängsten, men det är en kortare bit

Grövre Underlag

Vägarna upp mot Valloxen är härliga och när vi nu kommer till Knivsta kan man välja att avsluta turen här. Pendeltågen är verkligen fantastiska för att utöka området vi kan cykla här i Stockholmstrakten.

När vi fortsätter mot Uppsala så kommer jättefina grusvägar efter Alsike, vi möter inga bilar och knappt några människor.

Sista biten mot Uppsala cyklas längs kanalen och kanske passa på att damma av cykeln? Uppsala har flera Cykelvårdsstationer, föredömligt tycker jag.

Nöjd och glad tar man pendeln tillbaka till Stockholm. Livet är fantastiskt, eller hur?

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel