Nivå Längd 75 km Stigning 77 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 93% grus 6% asfalt 1% stig
Start & Mål Åsa Missionshus
Skapare Mats Fogeman
Fika Väderstad Centralkonditori
Nedkortning

Rutten börjar vid gamla Åsa Missionshus och går först norrut på ganska kuperade grusvägar och passerar Östergötlands ullspinneri där man tillverkar Sveriges finaste ullgarn. Här kommer en passage där man kan behöva öppna ett par grindar för att komma genom fårhagar.

Efter drygt 1,5 mil på fortsatt fina grusvägar korsar vi E4 och vilket också innebär att vi är ute på östgötaslätten och strax kommer vi till en bilrallybana som vi passerar. Se upp för eventuella bilar som kommer sladdande här.

Vi fortsätter över slätten på grusvägar av varierande kvalitet, både snabbt grus och ganska eländig sprängsten på sina håll, mellan åkrar, gårdar och vindkraftverk. Efter en sista bit på den gamla banvallen efter tåglinjen mellan Hästholmen och Väderstad så når vi Väderstad Centralkonditori, ett White Guide-fik som landsvägscyklister vallfärdar till.

Med välförtjänt fika i magen och mer än halva rundan i benen så är det dags att vända söderut igen, in i skogen som skyddar mot vinden, men också lite höjdskillnader igen. På vägen passerar vi Bosgårdseken, en 1000-årig ek av ansenliga proportioner som kanske har sett några av de gamla kungaätter som levde i området för länge sedan.

Med avbrott för en sträcka asfalt strax efter att vi har korsat E4 igen så fortsätter vi på bra grusvägar förbi levande landsbygd och gårdar som ligger insprängda i de djupa skogarna tills vi kommer fram till startpunkten igen.

Det går lätt att förlänga rutten, men kolla noga så den tänkta vägen inte är en återvändsgränd. Det finns många vägar som går ganska långt innan de tar abrupt slut i en gård, torp eller vändplats för timmerbilar.

Det går egentligen att påbörja rutten var som helst, inga problem att parkera bil någonstans. Däremot så är fika egentligen bara möjligt i Väderstad.

Se upp: Strax innan Väderstad på den gamla banvallen så går vägen ca 100 m över ett uppodlat fält. Under större delen av året är det inte några problem, bara att följa hjulspåren efter lokalbefolkningen, men när det växer under sommaren så får man ta till höger och köra ett U runt fältet.

Strax efter Väderstad vid gården Bosgård så verkar det som man kör in på gårdens gräsmatta, men det är bara ett gårdstun och stigen som brukar vara klippt för framkomlighetens skull fortsätter bakom vagnslidret.


Var uppmärksam på vindriktningen. Rutten går huvudsakligen nordost över slätten och de flesta dagar blåser vinden åt samma håll. Att få vinden i ansiktet en blåsig dag kan vara väldigt jobbigt. Blåser det nordlig eller nordostlig vind så kan man gärna vända  riktning på rutten, i skogen spelar vindriktningen mindre roll.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel