Uppsala Wattholma

Underlag: 70% grus 28% asfalt 2% singletrack
Start & Mål: Uppsala Central
Fika: Pizza i Wattholma, Energi i Länna
Skapare: Gerry Askefalk

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
120 63 1

Updaterad med Olas Kommentarer.


Turen börjar från Uppsala Station, kommer man från Stockholm kan man ta sig dit enkelt med pendeltåg t.ex.
Man tar sig ut ur Uppsala och följer kanalen innan Hässelby, Ekeby, Altuna och vid Jumkil går man Norrut.

Klinta

Några korta asfaltsdelar och vi kommer till Tuna. Här finns en grind, men dörren kan öppnas.

Grind

Fin grusväg genom öppna landskap innan vi kommer till ett litet hinder, det finns en trappa för att passera staketet, man bär cykeln över utan problem.

Trappan

Vid Edenhof GK kan man fylla vatten om det behövs. Förbi Eke och Jobsvall är det asfalt men fint och glest trafikerat. Vid Gysta börjar gruset igen På vägen mot Wattholma är det lättcyklat och några inslag av asfalt.

Wattholma nås efter ca 6 mil och då kan det sitta bra med lunch, pizzeran där är enkel men har helt ok pizzor.
När man startar igen börjar det med en stig för att övergå till lättcyklat grus. Sista biten ner mot Rasbo är asfalt. Väl där kan man kanske äta en glass på Godislunden?

Från Lejsta är det fantastiskt fin väg, snirklande och omväxlande. Efter ca 90km når vi Kalle Blanks väg, ren propaganda för Gravel.

Vid Länna finns en kiosk om man vill fylla lite energi eller dryck. Returen mot Uppsala inleds med cykelbana och väg, strax efter Lännalöt kommer vi till mycket bra grusvägar, följer den gamla järnvägen

Lännalöt

Vi cyklar längs vattnet ner mot Marielund, sa jag att jag älskar cykla grus vid vatten?

Marielund

Sista sträckan åter till Uppsala går över Funbo och Gunsta men när vi kommer närmare staden avslutar vi på asfalt. Nöjd och glad tar man sedan Pendeln åter och reflekterar över sin dag.

Funbo

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel

2 kommentarer

 1. Ola Strandberg

  Körde denna 2021-06-26 och hade en otroligt fin dag! Några noteringar:
  – grinden vid Tuna… Jag planerade en rutt där för några år sen, men den såg låst ut på håll. Frågade de som bodde i huset bredvid om man kunde köra igenom och de sa nej. Men det gick ju utmärkt, och så vackert! Och jag har kört omvägar på asfalt hur många gånger som helst och missat det!
  – ca 49 km, två elstängsel vid en gård som man dock lätt klarar att klättra över
  – ca 53 km, Veidekke grustag/bergtäkt har en (ny?) grind som man lätt går runt. Däremot finns inte rutten från kartan kvar, utan man får improvisera sig igenom i typ rätt riktning så kommer man fram till slut.
  – vid 63.2 på rutten står det ”Hike a bike?” Just den snutten ligger på privata tomter där familjer var mitt uppe i midsommarlunch :) Däremot ligger eljusspåret 10 meter åt höger, så välj det istället
  – och längre fram på (fina!) eljusspåret viker rutten rätt vad det är av åt höger från eljusspåret, men det finns ingen uppenbar stig. Jag hajkade rätt ut i skogen där det verkade som att rutten gick och kom snart fram till skogsvägen man ville till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén