Start: Uppsala Central
Mål: Jakobsberg
Underlag: 80% grus 19% asfalt 2% singletrack
Fika: Landsberga Gård Åbergs Museum vatten Macken Skolsta
Nedkortning: Pendel från Bålsta
Skapare: Gerry Askefalk

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
147 78 2

Envägstur från Uppsala via Bålsta till Jakobsberg, eller varför inte hela vägen till Stockholm? Pendelnätet gör turer som denna enkla att genomföra.

Turen finns i två alternativ, den senare har Alsta Trädgårdar som fika. Se kartorna.

DCIM\100GOPRO\G0018817.JPG

Start genom uppsala men redan vid Stadsskogen börjar gruset, vidare ner över Haga och Nåsten. Kort bit asfalt vid lörsta och sedan banvallen västerut. Vid km 10 kommer en kortare bit snäll singletrack. Rutten går genom Söderby GK men om man inte vill göra det kan man fortsätta asfalten fram til banvallen

Haga

Banvallen är mycket fin att cykla på och går genom fin natur.

Banvall

En kort bit asfalt innan vi går Norrut upp mot Hagby, väldigt härlig väg, kulturlandskap är alltid vackra..

Från Tjälinge till Skogstibble är det lite asfalt men vid Ingla går vi in på de fina grusvägarna igen.

Ingla

Vi passerar Åltoppe och vid Hammarby viker vi av Söderut. De här vägarna är verkligen underbara. Fint grus och böljande landskap, massor med djur.

Vid Nysätra blir det en bit asfalt fram till vårt fikastopp. Landsberga gård har grymt fika och ger dessutom rabatt till cyklister.

Landsberga

När vi fortsätter passeras ett flygfält för segelflyg, prata gärna med entusiasterna där, vid km 54 passerar man genom en gård rutten går på södra sidan, kan vara svår att se men finns där.

Vid långtora tar av vi av mot Härkeberga på ännu en propagandasträcka. I Härkeberga finns starten av en annan banvall, den går till Enköping men används för hästsport och kan vara rätt spårig och tung, vi fortsätter istället söderut

Härkeberga

Efter Sneby går vi Österut via asfalt och en ögla över Västra Vällinge. Vid macken i Skolsta kan man fylla vatten och kanske fira med en glass?

Vi cyklar över Tibble och ner mot Ullstämma och tar grusvägen vid Fiskvik.

Tibble

Stycket som följer nu har några mindre partier med grövre sten men är för det mesta enkelt att cykla. Man går under järnvägen och kommer ner till Ekolsund, där väntar den gamla järnvägsbron.

Ekolsund

Vägen till Bålsta går över Krägga, delvis på banvall men mest på grusväg och snart är vi framme vid Åbergs Museum, där väntar kanske en fika?

Vill man korta ner så tar man pendeln från Bålsta, annars fortsätter vi färden via Hammartorp och genom Bro Hof GK. Kortare stigparti leder oss via Aspvik till Kungsängen.

Vi tar Brostråket, en asfaltsbit ner mot kalhäll. Vid km 128 finns en kort grusbacke, den är värd att köra. Vi passerar Stäket och följer stranden bort till Kalhäll.

Turen avslutas med en sväng ut på Järvafältet innan vi når Jakobsberg och tar Pendeln hem.

God tur

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Alternativ där man kommer till Alsta Trädgårdar för fika istället.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel