Långa Längd 90 km Stigning 85 m/mil Tekniknivå 4
Korta Längd 70 km Stigning 85 m/mil Tekniknivå 4
Underlag 41% grus 40% asfalt 19% stig
Start & Mål Nord om Orlången naturreservat Loop
Skapare Olivier Henrat
Fika Lida värdshus; Hågelbyparken; Flottsbro värdshus
Nedkortning

Norrasidan av Orlången reservaten – Start i mål av denna runda

Visa rutter handlar om att ta sig från A till B på bästa sättet men hur blir rutten när den designas endast för att samla så många höjdpunkter som ett område har att bjuda på? Ja, ärligt talat så ser den lite ut som om man hade gått vilse ungefär 836 gånger! Men sanningen är att det ligger bakom många timmar utforskning på skärmen, många steg bredvid cykeln och en hel del U-svängar! Men, efter många om och men så vill jag påstå att den rutten samlar bland det bästa gruset som finns i dessa område!

Utsikten från Balingstakvarnen

Ni som kör gravel vet att det finns många olika sorters av grusvägar. Från asfaltlika släta breda vägar till tekniska stigar avsedda för MTB och allt i mellan. Och det är just det denna rutt består av. Precis lite av allt! Det är stundvis utmanande, stundvis lätt rullad, ofta nära till natur, skogar och sjöar utan att aldrig vara långt bort från allt. Jag skulle dock inte rekommendera denna runda som en introduktion till gruscykling. Visa tekniska delar kan lätt undvikas men det skulle ändå kvalificeras som sportig.

Flyttande bryggor efter Sundby gård
Efter Ebbadalsvägen
Vi lämnar Lida bakom oss

Fika: Första fika möjlighet hittar man i Lida med sitt värdshus vid km 30Nästa rast möjlighet finns vid Hågelbyparken med både fika och utomhus kran. Km 50Man skulle också kunna åka hela vägen ner till Flottsbro värdshuset vid km 73.

Vattenpunkt: För de som skulle komma tillbaka till parkeringen vi Ågestavägen utan vatten finns det en vattenpump på högra sidan som man passerar förbi i början, ca 375m från starten.

Från smal singel track till berdare grusväg till Hike A Bike

Utmaningar: Väldigt brand och tuff backe innan km 5. Efter Km 55 finns en kortvarig MTB tekniskt single track. Km 55,6 närmar man sig en längre sektion av spång. Fina och breda i början men med en glipa i mellan plankorna. 45C däck bör vara okej. Brand och stenig backe km 80. Sprar din krafter! Sen börjar en utmanande motionspår…

“Spångest” alert! Let the game begin! Vågar du utmana KOM:en utan att bli blött? Slutet blir extra spännande med större glipor mellan plankorna. Obs: att undvika när det är blöt!

Början av Mälarens Södra kusten
Innan stiget längst kusten

Faror: Korsning av Lännavägen strax efter km 11. En blockerat väg vid km 16,8; det går att ta sig runt på vänstra sidan. Km 47 börjar ett området där chanserna att träffa en häst är stora

Flemingsbergsvikens våtmarksanläggning

Glöm inte att hälsa på hägern!

Hur tar man sig ditt: Turen börjar och slutar Nord om Orlången natur reservat. Det finns där 2 olika parkeringsplatser. En vid Ågestavägen och den andra lite längre ner innan bommen. Ligger nära till både Farsta Strand och Stuvsta stationer.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Långa

Korta

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel