Nivå Längd 69 km Stigning 88/mil Tekniknivå 2
Underlag 64% grus 35% asfalt 1% stig
Start & Mål Sunnersta
Skapare Jonas Ettemo
Fika Sunnerstastugan, Hammarskog, Wiksslott, Salnecke Slottscafé
Nedkortning

Fin runda från Sunnersta.

Flera fika alternativ, Sunnerstastugan, Hammarskog, Wiksslott, Salnecke Slottscafé

Se upp: Inga direkta faror förutom vid skördetid och vårbruk då planetvårdarna är ute med sina traktorer och skördetröskor på vägarna.

Turen börjar vid Sunnerstastugan. Här finns det café (vaffelbruket.com) och inom kort även omklädningsrum med dusch och bastu (aktivtuteliv.se/uppsala).

Sträckningen mellan Flottsund och Skarholmen är ett promenadstråk så inled turen i ett lättare tempo. Väl framme vid Skarholmen finns det en fin spång som går ända till Lurbo. Den får man inte cykla på. Vänligen respektera det.

Följ färdspåret och följ grusvägen genom Vårdsätra istället för att trängas med flanörerna längs spången. Strax efter överfarten vid Lurbo bro bör du lyfta blicken och beskåda bergssidan på höger sida vägen. Enligt uppgift användes berget som förlaga när Gustaf Cederström målade Karl XII:s likfärd. Cykla på vänster sida upp för backen vik av in på parkeringen. Följ spåret/cykelbanan över till Bodarna.

Tag vänster upp för allén mot Ytternäs-Vreta. På toppen tar du in på cykelbanan. Jodå, backen är ett Strava segment.

Följ grusvägen in till höger mot Hammarskog och passera Dalkarlskärret. Strax efter kärret tar du in på grusvägen till vänster. Avtagsvägen är mitt i en kurva så se upp.

Vägbommen i skogsbrynet går att passera på höger sida. Cykla på tills det uppdagas en färist på höger sida. Finns det inga kor i hagen brukar bonden vara noga med att öppna stängslet. Följ stigen genom Toran. Lätt nerför och helt underbart när det är torrt.

Efter att ha passerat två färister bör du blicka ner till vänster där det står en ek med dryga 6 m i omkrets. En av många ståtliga ekar.

Väl nere på grusvägen igen cyklar du rakt mot Hammarskog även fast det finns en fin spång närmare vattnet. Även denna har cykelförbud.

Hammarskog brukar ha öppet under helgerna. Kolla nätet för aktuella öppettider. Fortsätt längs allén västerut och följ asfaltsvägen mot Dalby k:a. Väl där åker du rakt fram istället för att följa skyltningen mot Västeråkers k:a.

Vid Björkberget tar grusvägen vid som du följer ända till Gunggräna. Här tar vägen slut men det finns en stig som tar dig ner till nästa grussträcka. Efter 22 km, i närheten av den gamla smedjan bör du stanna till och blicka åt SO.

Den stora vita byggnaden du ser ovan trädtopparna är faktiskt Skokloster slott. På vägen upp mot asfaltsvägen passerar du Granum musteris nyanlagda äppelodling. Här har man planetrat 1000 st äppelträd som försörjer musteriet med råvara. Nu är väl inte äppelmust den mest optimala drycken att ha i camelbacken men det passar bra vid andra tillfällen.

Musteriet har öppet under sensommar och höst. Se aktuella öppettider på www.granummusteri.se. Följ asfaltsvägen till Västeråkers k:a där du tar ner till vänster.

Följ grusvägen till Björk där nästa asfaltsträcka tar vid. Efter du svängt vänster i nästa stora kortning kommer du passera ett magnifikt flytt block som trollen kastat mot Västeråkers k:a. Tydligen ska det rotera vid fullmåne också. Nu är det dags att svänga av på för genvägen ner till Wiks Slott. Även vid detta välbevarade här brukar det finnas servering.

Främst under sommarhalvåret. Kolla nätet för detaljer. Wiks slott byggdes på 1400-talet och var från början en fästning som under medeltiden var ett av de starkaste fästena i Mälardalen. Idag är det mellansveriges bäst bevarade senmedeltida borg. Följ allén till höger och strax innan du kommer ut på den större vägen svänger du vänster mot Ölsta.

Denna sträcka har fin vägbeläggning och en härlig nerförsbacke ända till Säva kvarn. Följ färdspåret mot Ölsta och bort mot Säby lund. Här väntar en traktorväg som kan vara kladdig i samband med regn. Passera genom Högby och följ den omöjligt ännu kladdigare traktorvägen mot Gryta k:a. Väl ute på asfalten igen är det endast en km kvar till Salnecke slottscafé.

Kolla öppettider på nätet. Följ asfalts vägen in mot Örsundsbro men strax innan den stora vägen svänger du höger in på banvallen. Här är det bara att trampa på.

Du kommer behöva svänga av banvallen ytterligare en gång då en fårhage har etablerats rakt över banvallen. Följ bara färdspåret så går det bra.

Strax innan du ska ansluta till banvallen på nytt kan du blicka vänster. Där har de som bor på gården byggt en liten Shellmack som hyrs ut som ett bed and breakfast.

Trampa på längs banvallen till Säva där man tyvärr behöver cykla lite asfalt för att kunna ansluta till banvallen på nytt.

Följ den till parkeringen Skogshyddan där du tar in. Följ färdspåret som går längs de tillgänglighetsanpassade grusstigar som Uppsala kommun har byggt. Förutsatt att du följer spåret kommer du efter några kilometers cykling komma fram vid Stabby gård.

Innanför Asplunda har man byggt två broar över bäcken. Dessa är oerhört hala när det är vått. Följ färdspåret och anslut till asfaltsvägen via Stabby malms väg. Rulla tillbaka mot Lurbo bro längs asfaltsvägen och håll höger direkt efter bron.

Lämpligen cyklar du över på cykelbanan som går på vänster sida. Strax efter backen svänger du vänster in på Granelidsvägen och därefter höger in på grusvägen med vägbommen. Följ stigen upp till T-korsningen där du tar höger och följer den röda markeringen ända tillbaka till Graneberg.

Här kan man välja att ånyo cykla ner längs vattnet för att komma tillbaka till Flottsund och Sunnerstastugan eller ta Granebergsvägen tillbaka.

Ha en fin tur!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel