Nivå Längd 110 km Stigning 128 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 40% grus 45% asfalt 15% stig
Start & Mål Strångamåla – verkstadsgatan/Gymnasieskolan
Skapare Fredrik Lundqvist
Fika Tempo i Brodalen (46km) Holma Golfbana (75km)
Nedkortning

Turen går genom två olika miljöer utmed Bro- och Gullmarsfjorden. Kargt och berg på den västliga delen som övergår alltmer till kulturlandskap och som helt präglar den östliga delen.

Efter N Grundsund kör ni in på en stenhuggarväg genom stenbrott och hällar. Vid slutet bär det utför på stig som kan överraska (sten och rötter) men tar man det lugnt är det inga större problem.

Vill man vara på säkra sidan är det ett fåtal meter att gå. Vid Norrkila bär det uppför (Bloms väg) den regnade till stor del bort för något år sedan men kommer att iordningställas. Cykelbar med stor möda och promenerbar (150m).

Tänk på att inte köra ut på 162:an efter Brobergsdammen utan ta till vänster innan järnväg in på traktorväg.

Tänk på att det förekommer hästar och flanörer utmed rutten. Speciellt sommartid! Vid Holma kör ni utmed en golfbana och hål 18 kan vara lite lurigt. Vänta gärna om ni ser någon slår från utslagsplats.

Stenhuggarmoment vid Trötemyren (finns anvisning) som visar på yrkesskicklighet och …. ”Vargen” vid N Grundsund som efter flera år lyftes fram och nu står där rutten går från asfalt in på stenhuggarväg.

Flera stenbrott, stanna gärna till vid backen ner mot Lahälla där ett försök till maskinell stenhuggning (Knottfabriken) och lite historia har dokumenterats på plats. Stenbrottet här kallades i folkmun Sodom.

Vid Hjälmedal har ni mycket nära till Vinbräcka med en strejkhistoria från 1908 och en bautasten från folkvandringstiden. Tyvärr ingen info om strejken på plats med googla på ”Kravallerna i Vinbräcka”.

Hällristningar och fornlämningar finns utmed rutten från Lyse till Brodalen. Många är omålade men utmed Backavägen i Brastad (via Sacra) ligger målade ristningar utmed vägen och även i Bro har ni hällristningar mycket nära grusvägen.

Outdoorwest hyr ut gravelcyklar, har normalt slang och kan låna ut verktyg vid behov (N Hamngatan 6).

Fika: Tempo i Brodalen (46km) Holma Golfbana (75km)

Fri parkering i N Hamnen vid Gymnasieskolan. Buss från och till Göteborg i princip varje timma.

Fjällastugan efter 85km så ta med er ordentligt eller köp till vid Tempo i Brodalen erbjuder vatten.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Här har du en något kortare variant

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel