Nivå Längd 67 km Stigning 95 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 75% grus 23% asfalt 2% stig
Start & Mål Nyköping
Skapare Lars Wall
Fika I Nyköpings hamn eller ute på Svärdsklova om det är öppet
Nedkortning

Vi startar i gruset nere på Hamnplan och sedan rullar vi under drygt 8 km ut ur stan, hela vägen på grus.

Det går bra att parkera i hamnen. Till Nyköping går Mälartåg så det går fint att ta med sin cykel.

Först utmed Stadsfjärden mot Brandholmen där vår väg övergår till några kilometer med riktigt ”flowiga” partier. Här får man lätt lust att trycka på så mycket man kan och testa däckens kantgrepp i kurvorna.

Oftast är det ingen trängsel här men bakom nästa kurva kan det finnas en stavgångare, en hund med ägare eller ett barnvagnsekipage, så kör hänsynsfullt. När vi kört över Ängstugevägen och upp i skogen blir det en liten stigning som höjer pulsen.

Vi fortsätter ut till Labro ängar. Den som vill kan följa stigarna över ängarna, men rutten följer den anlagda cykel/gångvägen som går lite vid sidan av. Vi kommer sedan ut på den asfalterade Trosavägen som också kallas Utflyktsvägen. Den följer vi någon kilometer innan vi ger oss ner i diket och tar stigen in till Sjösa IF:s fotbollsarena.

Efter ett par kilometer asfalt viker vi höger ner mot Horn och sedan vänster ut på grus igen. Efter Horn och innan Lappetorp by the Sea blir det en bit med stig. Vid ett ställe måste man kliva av cykeln för att ta sig över en spång.

Efter Lappetorp blir det tyvärr några kilometer asfalt igen men ibland är det ju oundvikligt. Så snart vi svängt av Trosavägen till höger mot Svärdsklova blir det grus igen. Om restaurangen på Svärdsklova är öppen är den väl värd ett besök, om inte annat för den vackra vyn från uteserveringen.

Efter Svärdsklova får man leta sig över en spång mot Vålarö. Här bjuds ett parti omväxlande stig och gruscykling. Gruset tar slut igen och vi får 3,5 km asfalt innan vi en sista gång svänger av Trosavägen, denna gång mot Matstorp. Nu är det i princip bara fin gruscykling hela vägen in i till Nyköping. Härliga skogsvägar utan bilar men med en hel del vilt så håll ögonen öppna.

Stigen leder oss fram mot en liten nedförsbacke där man kan ta det lite försiktigt före träbron över Svärtaån. Vi cyklar igenom Sjösa och sedan ut på en bitvis lite kuperad grusvägsslinga som leder oss ner till Trosavägen igen.

Tillbaka i Nyköping kör vi ett stycke på motionsspåret i Ekensberg. I Nyköpings kommun är det tillåtet att cykla i alla motionsspår men det är klokt att ta det lite varsamt ändå.

Tillbaka i hamnen är man väl värd en glass!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel