Nivå längd 81 km stigning 87 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 72% grus 26% asfalt 2% Singletrack
Start & Mål Le Mond till Stallmästargården
Skapare Gerry Askefalk
Fika Villa Ed
Nedkortning Sollentuna Station

En fin tur som börjar direkt inne i Stockholm som leder oss Nord Väst. Rutten består av många fina grusvägar uppe i Järva området. Om formen inte är med dig för dagen finns det många möjligheter att korta av. För påfyllning av energi rekommenderas en fika på fina Villa Ed

För att korta av sträckan så kan du välja att ta Pendeln till Sollentuna Station samt återvända dit efter Järva vilket då slutar i en runda på cirka 50km.

Vi kommer genom Stockholm cykla på en del asfalterade vägar. Genom Stockholm väljer vi att cykla Katarinavägen där vi möts av härlig utsikt ner mot Gamla Stan. Tänk på att Skeppsbron ofta är välbesökt av cyklar så här erbjuds breda fina cykelvägar ända fram till Nybroplan. För enkelhetens skull tar vi vägen ut mot Haga och följer då Birger Jarlsgatan mot Hagaparken.

Att följa Brunnsviken/Edsvikens vatten är en upplevelse. Beroende på dag och tid så möter vi många olika trafikanter både i form av cyklar, gående med barnvagn samt löpare. Vid Ulriksdal är det en kort bit cykelförbud så det blir att gå 200meter. För att samla lite extra kilometer väljer vi att cykla runt, vilket fungerar utmärkt. Ett tips att vara ute i god tidigt på morgonen för att riktigt kunna njuta. Men visar man hänsyn så kommer man ha en bra dag oavsett tiden på dygnet. Efter Edsvikens vatten så är det en kort sträcka genom Sollentuna innan vi är ute på Järva fältet. Järva fältet är ett populärt område att springa, gå och cykla men vägarna är fina så det är lätt att samsas om vägarna.

Efter ha följt Järva fältet Norrut så är det lämpligt att vända söderut efter man har passerat Svartinge Golfklubb. När vi ändå är där passar vi samtidigt på att fika på Villa Ed. Villa Ed har en ren härlig gräsmatta att slå sig ner på om vädret tillåter. Där kan god fika avnjutas.

Efter fikat tar vi oss mot Stäket och Villa Staden för att sedan ge oss ut på Järva fältet igen, det blir en del korsande av redan cyklande så det gäller att ha bra kontroll på GPS:en. Vid Håga Båtmanstorp kan man välja att ge sig upp på Col De Järva om benen känns pigga. Efter att kullen är bestigen finns det möjligthet att korta av sträckan och cyklas till Sollentuna Station och ta pendeln tillbaka till start.

Väljer vi inte att korta av så anländer vi så småning om till ”Döda Stationen”. Egentligen kallas den för Kymlinge Station, en väg utan destination eftersom någon bebyggelse aldrig byggts runt Stationen. När vi kommer till Järva krog så följer vi istället andra sidan av Hagaparken som leder fram till vårt slutmål Stallmästargården.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel