Underlag: 75% grus, 22% asfalt, 3%
Start & Mål: SCS Hammarby Sjöstad
Fika: VästerHaninge
Nedkortning: -40 km Vid Gladökvarn gå mot Haninge Centrum,
Vid flera ställen passeras även pendelstationer.
Skapare: Gerry Askefalk

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
112 100 4

En fin tur som börjar direkt inne i Stockholm, den leder oss söderut. Vi passerar Farsta, Ballingsta, Gladö Kvarn och rundar Paradisets naturreservat. Fika intas lämpligen i Västerhaninge på utsökta cafeet bagarboden. Hemfärden via Haninge, Brandbergen, Tyresta och Erstavik.

Starten är klassisk, SCS – Specialized Concept Store i Hammarby sjöstad. Inom några få 100 m kommer vi till gruset. Vägarna genom Nacka returreservat är mycket fina och lättcyklade. Efter ca 7 km når man Brotorps kanalbro, en klassisk trägång flera 100 m lång.

Brotorps Kanalbro

Flaten är en utmärkt badsjö och välbesökt sommar som vinter. Drevvikens NV spets rundas och ännu en fin träbro vid Drevvikens koloniområde. En bit asfalt leder oss ner till Farsta och Ågesta Broväg, där vi går N längs vattnet. En liten bit här är gångområde, så att leda cykeln är en bra ide.

Farstanäsbron ligger väldigt vackert, kanske en bra plats att ta en bild eller två?

Farstanäsbron

Själva Farstanäs är möjlig att skippa men är en fin bit, den har några ställen som kan är lite mer utmanande men inget som ska avskräcka. Vi kommer, efter en kort asfaltsbit till Orlången, fantastiska vägar som får en att förundras över denna fantastiska stad, bara någon km från pendeltåg och civilisation ligger hästgårdar, skogar och vacker natur.

Vid Ballingsta finns det möjlighet att göra en liten avstickare upp till Ballingsta Kvarn, en fantastisk utsikt väntar de som väljer att cykla upp. Allén som leder oss N är klassisk, och är man så lagd finns det ett KOM att plocka! Cykelbana leder oss säkert ner till Gladö Kvarn där en kort bit singletrack för oss in på snälla och vackra grusvägar

Efter Ektorp tar man en tur runt Hållsätra, en liten bit asfalt och sedan kommer en fin del som tyvärr har mängder men bommar. Flera av dem med hinder även på sidorna. Inget som man inte kommer runt men känns omotiverade där. Efter Skogsdal är det cykelbana in till Västerhaninge och en bättre fika på Bagarboden. Vid Lida kommer man in på gruset igen, Handens pendelstation passeras via en rolig spiralväg.
Några km asfalt och vi kommer till Källtorp. Där är en bit singletrack/hike-a-bike och starten av den stigen kan vara lurig att finna, men det är där. Hela sträckan genom Norra Tyresta är väldigt trevlig och inga svårigheter.
Vid Rastplats Lillsjön finns ännu en bro, väl värd ett foto och en paus.
Området runt Alby, Gimmersta fram mot Tyresö är enligt oss den trevligaste vägen, man kan såklart köra Cykelbanan rakt fram men missar då en del fina sträckor.

Efter Tyresö kommer vi till Erstaviksområdet, perfekta grusvägar och lättcyklat. Se upp vid slutet av Vattenledningsvägen, rätt brant backe ner mot Kranglans väg. Genom lugna Hästhagen cyklar man i villaområdet och är strax vid sista gruspartiet, som vackert ringlar sig längs viken och så är man åter vid SCS.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel