Underlag: 80% grus 18% asfalt 2%singletrack
Start & Mål: Södertälje (Östertälje Station)
Fika: Trosa
Skapare: Gerry Askefalk

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
126 90 3

Grym tur som innehåller det mesta, stad grus grus grus, färja magiska Trosa, lite hike-a-bike (snällt) och fika så klart.

Vi cyklar förbi Anstalten Hall och över Kungsdalen, snälla vägar men en del backar finns förstås. Man tar sig förbi hästgården Wad och passerar områdets bästa fik, Eldtomta. Strax innan Hästhagen tar man sig ut på gruset och letar sig på grymma vägar ner mot Skanssundet. Färjan tar dig över till Dåderö / Mörkö, En fin tur nära Björkarö och vi är på Skanssundet igen. Turen leder nu Österut och snart är vi vid dagens första utmaning. En kort bit stig fram mot Egelsvik. Vi belönas med dagens första fik, Idala Cafe och Lanthandel. Bra kaffe och bakverk. På sommaren hålls här en hel del konserter och annat kul.

En bit asfalt tar oss till en väldigt fin grusväg som passerar hästgårdar skogar och fält och så småningom fram till Tullgarns Slott. Oavsett om det är öppet eller inte så är det värt ett stopp och en bild eller två.

Tullgarn

En kortare stump asfalt och vi är på väg via Hunga ner mot Trosa. Den här sträckan är fantastiskt fin med snälla grusvägar.

Hunga

Trosa, världens ände, är en liten mysig kuststad med massor med caféer och restauranger, jag tycker dock att allra trevligast är det i hamnen, men även längs ån finns många ställen. Har man tid och råd så kan ett besök på fina fisken rekommenderas varmt. Bäst i hamnen är Kölsvinet.

Efter lunch är det dags börja återvända till Södertälje. Det gör över Honga igen men den västra sidan nu.

Passage

Vid km 69 finns en gård och rutten går vid sidan av den, det går utmärkt och man har rätt passera, visa hänsyn så går allt bra. Vi går förbi Nora trädgårdar och Nora.

Nora

Vi cyklar över Sandhälla och mot Hölö. Vid km 86 finns en gård som FÅR passeras men gående. De som bor där hyser agg mot cyklister men det går utmärkt att passera. Var hövlig och försiktig.

Hölö

Vi fortsätter längs fina vägar förbi Linga, finns det tid så ta gärna en sväng in till Saltå Kvarn för en dricka eller kaffe. Som alternativ finns en Max på andra sidan vägen.

Saltå

Ungefär vid km 105 är det lite tuffare underlag, rätt grov sprängsten några km, men det går att klara. Vi passerar Gerstaberg och cyklar vidare mot Lerhaga.

Gersta

Nu närmar vi oss Södertälje, cyklar via Tvetavägen och Kvedesta in mot Östertälje igen.
Det är en tuff dag i sadeln, men också belönande med härliga vägar och vacker natur. Ha en underbar tur.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel