Start : Södertälje
Mål: Gnesta
Underlag: 85% grus 13% asfalt 2% singletrack
Fika: Taxinge Slottscafé
Skapare: Gerry Askefalk

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
104 94 2

Vårt fenomenala pendeltågnät gör envägsturer som denna rätt enkelt. Pendel till starten och pendel hem, däremellan, bästa gruset.

Starten

Man startar från Södertälje Centrum, cyklar Västerut och redan efter 5 km kommer man till grusvägarna.

Magi

Efter en mil når man Furås och en bit singletrack, är man teknisk kan man cykla annars leder man cykeln, det är en kort bit i allt väsentligt NordOst på stig.

Vi tar oss vidare norrut från Tuna upp mot Stora Väsby, vänder söderut vid Varneby och nära Aska går man åter ut på asfalt för ett tag.

Aska

På denna tur är till och med asfalten härlig, jag minns doften av rapsfälten som vore det igår.

Raps

Vi går söderut mot Pommern och passerar Sundsvik på väg ner mot Nykvarn, på denna sträcka finns några tuffa härliga backar.

Efter Nykvarn tar vi en ögla Österut och sedan en ren propagandasträcka Västerut mot Taxinge. Vid km 43 är vi på en travbana, löst kan det vara men går bra att cykla även om det kräver att man tar i lite, men inte för mycket. Det fantastiska kakbordet på Taxinge hägrar dessutom.

Taxinge

Vägarna från Taxinge är erkänt fina, så många fina turer på dessa vägar. Nästan aldrig en bil, bra kvalitet och mycket backar. Dessutom ofta många djur.

Passagen vid Marviken är en av mina favoriter. Om man antingen meddelar i förväg eller kommer när de har öppet så vill jag varmt rekommendera Lilla Vasskär B&B vid km 68, om det finns plats i magen kvar efter Taxinge vill säga.

Vid km 80 är det en liten tuffare passage med sprängsten, men det är bara typ en km. Vi passerar söder om Laxne för att komma till en av de många magiska sträckor området kan erbjuda. Bron vid kn 84 är alltid lika fin, sommar som vinter.

Bron

Nu väntar en mil drygt av grusväg vid vatten, min personliga favorit, vid Hedetorp får man lite asfalt för att sedan vika av ner Klämmingsbergsbadet. Sommartid kan man köpa glass där.

Vi närmar oss Gnesta, passerar Södertuna slott och efter en sista ögla är vi i Gnesta. Kanske en kaffe att ta med på Pendeln hem tillsammans med alla minnen?

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel