Nivå Längd 78 km Stigning 84 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 75% grus 25% asfalt
Start & Mål Södertälje -> Nynäs Slott
Skapare Gerry Askefalk
Fika
Nedkortning
Stendörren

Den här rutten är det första benet i en weekendtrip, men lever väl på egna meriter. Vid Nynäs slott finns ett antal fina stugor att hyra, vi hade en lite avskild med egen badsjö brygga och roddbåt. Vi grillade god mat, rökte cigarr och kanske lite rom, medan vi njöt av stjärnhimmel och livet i stort.

Starten är vid Södertälje hamn, en kort bit asfalt, vi passerar Hall, glada vara på fri fot. Grymma grusvägar ner förbi Kungsdalen, Eldtomta på vår väg mot Skanssundet. Där tar vi färjan över och får mer fina vägar i en ögla. Denna gång väljer vi sedan asfalt ner till vårt fikaställe, Idala Café.
Väl värt ett besök.

Idala

Vi går över sundet på den tjusiga bron och får snart propagandavägar söderut. Vi gör en runda ner till Tullgarns slott, träffar ett gäng tjejer som spelar boule och tar lite bilder.

Åke i sitt rätt element.

Efter Tullgarn är det blandade vägar, men alla väldigt snälla. Vid km 48 finns det några backar som kan utmana lite. Vi rullar förbi gårdar, fält och alléer. Livet är rätt lätt att leva faktiskt.

Allé

Vid ca km 70 finns en publik pump, om man råkar få slut på vatten.

Sista biten ner mot Nynäs är det asfalt och väl där finns bra restaurang och bad. Trevligast var att bo i Stuga tyckte vi i alla fall.

Väl där tycker jag man ska ta en sväng ner till Stendörrens naturreservat, det är en sväng på någon mil men en för mig nästan magisk plats.Rutten är tillägnad en fallen vän, Åke Henricsson, vila i frid, vi glömmer dig aldrig!

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel