Nivå längd 102 km stigning 105 m/mil tekniknivå 3
Underlag 70% grus 25% asfalt 5% stig
Start & Mål Södertälje – Enhörna – Nykvarn loop
Skapare Gerry Askefalk
Fika Fika vid Mångfaldens hus
Nedkortning Ja, går bra vid Mångfaldens hus, följ bara gamla E3:an mot Södertälje

Ibland har man bara tur och råkar följa med på en rutt som bara blir bättre och bättre längs vägen. En rutt som innehåller utmaningar, oslagbara vyer och spännande upptäckter. Det här är en sådan…

Södertälje – Enhörna – Mångfaldens hus 70km (räkna med minst 4 timmars cykling)

Efter lite asfalt genom Södertälje och längs Mälaren stiger vi snart upp i skogarna bakom Lina hage. Det är strålande väder och vi har strax innan anlänt till Södertälje Centrum med pendeltåget. Det är 7 mil till fikat så vi har alla lite extra energi med oss som skall ta oss fram till Mångfaldens hus i Turinge.

Mestadels fina grusvägar leder oss fram till ett grustag som vi rundar. Det kommer dock här en liten sträcka som är ganska sönderkörd av crossmotorcyklar. Ta det bara lite försiktigt eller led cykeln så kommer man strax förbi hindret. Efter detta kör man faktiskt ned vid lastplatsen för gruset. Det är öppet för genomfart så det är inga problem att passera. En liten backe på 10% lutning upp från grustaget som avslutnig.

Foto: Gerry Askefalk

Efter Enhörna kommer ett par sektioner med lite mer tknisk åkning. Dels en lite smalare stig som periodvis säkert kan vara lite sank och hal. När vi körde var det dock inget problem. Samt ett par km med grövre Makadamliknande löst grus.

Foto: Gerry Askefalk

Så kommer då turens höjdpunkt. Rundandet av udden på Enhörna. Makalösa vägar, vyer och skogar gör att vi totalt glömmer bort tiden. Tillslut blir vi stoppad av ett viltstängsel där vi får bära cyklarna över en anordnad trappa… En liten prövning i sig.

Foto: ?

Vi rullar vidare till ett kalasfika på Mångfaldens hus i Turinge.

Mångfaldens hus – Södertälje 30km (räkna med c:a 1,5 timmars cykling)

Nu är det bara 3 mil kvar längs rutten men det är möjligt att korta av genom att cykla längs landsvägen på gamla E3:an mot Södertälje. Då blir det c:a 15km kortare. Annars fortsätter man med litte spännande cykling genom ING1:s gamla nedlagda militära övningsområden till Södertälje. I Södertälje kan man välja att kliva på tåget igen vid Södertälje Hamn eller Centrum.

Trevlig tur!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel