Södermalm – Gladö – Södertälje loop

Nivå längd 113 km stigning 94 m/mil tekniknivå 2
Underlag 70% grus 25% asfalt 5% stig
Start & Mål Café LeMond Södermalm – Södertälje – Skanstull loop
Skapare Risto Aalto
Fika Fika vid Svens hembageri
Nedkortning Välj till eller från Södertälje eller både och…

En magisk grustur från Stockholm på södra sidan av stan som leder till Södertälje och tillbaka. Tänk på att den är enkel att korta av om man tar pendeln till eller från Södertälje 😊 Den Södra halvan till Södertälje är c:a 65km och returen till Stockholm, den norra halvan är c:a 45km. Man kan med andra ord enkelt välja om man vill cykla 45, 65 eller 110km.

Södermalm – Gladö kvarn – Södertälje (räkna med 4 timmar cykling)

Efter lite asfalt i början på resan kommer man snart till Hammarbybacken för en liten stigning på 50m som leder in på fina grusspår i skogarna bakom Björkhagen och Kärrtorp. Det här är populära områden för många typer av friluftsaktiviteter. När de första varma dagarna på våren kommer får man hålla ett lugnt och sansat tempo. Efter att vi passerat Bagarmossen och Skarpnäck på underbara grusvägar kommer vi fram till Ältasjön. Vi passerar sedan under Tyresövägen för att runda Flatensjön. Här finns en fin badplats och om vädret så tillåter även ett glasstopp.
Efter att vi tråcklat oss runt Flaten och Drevviken åker vi kortaste vägen genom Farsta och landar i Ågesta. Efter golfbanan är vi åter ute i naturen och njuter av öppet landskap och härliga vägar i Orlångens naturreservat. Missa inte att ta en paus vid Balingsta kvarn som har stått på samma plats sedan 1877 men varit oanvänd sedan 1898.

(Det finns inte med på rutten men på andra sidan vattnet från Balingsta Kvarn ligger Sundby Gård. Beroende på när och varifrån man startade kan detta vara ett utmärkt Lunch/Fika alternativ med utsikt över sjön)

Strax efter Gladö Kvarn passerar vi den numera nedlagda Tullinge flygplats. Det var en militär flygplats fram till 1995 och därefter fanns det lite civil verksamhet till 2004 då flygplatsen tillslut stängdes. Numera byggs det en hel del bostäder i den Nordöstra änden av fältet.
Efter Flygplatsen passerar vi genom ett friluftsområde där man byggt samman motionsspår mellan Lida, Brantbrinks IP och Harbrostugan. Här finns 35km fina motionsspår och skidspår på vintern.

Väl ute ur skogen kommer en lite besvärlig passage över järnvägsspåret. Det finns numera en gångbro över järnvägen men den leder en bit förbi den lilla avtagsvägen vi ska in på. Det kan vara värt att gå över vägen vid övergångsstället innan järnvägsbron för att sedan leda cykeln (mot trafiken på vänster sida) tills man kommer till grusvägen.
Efter Tumba Kommer vi in på fina grusvägar igen. De leder oss så småningom fram till Salems begravingsplats. Efter Salem kommer den sista 8km långa grusstäckan innan Södertälje. Se upp för bomarna som dyker upp då man skall passera under motorvägen! Lite asfalt på slutet innan en välförtjänt lunch eller fika på Svens Bageri. Vi bör nu ha c:a 67km på mätaren! Skulle det vara nåt trubbel med cykeln, ligger det en cykelbutik alldeles innan fikat.

Södertälje – Norsborg – Stockholm (räkna med 3 timmar cykling)

Returen mot Stockholm går mestadels på fina grusgångar längs Mälarens södra strand. Nästan hela vägen från Norsborg till slutmålet vid Skanstull har vi utsikt över Mälaren… …återigen dessa vägar är tidvis oerhört populära promenadstråk, varför vi får hålla igen litet på farten, speciellt om det är fint väder. Denna norra del av rutten är fantastisk just på grund av sin fina utsikt över vattnet. Tiden går snabbt och man vill hela tiden se vad som döljer sig bakom nästa krök. Det finns egentligen endast en väsentlig stigning på hela sträckan och den kommer efter 94km (27km om du startade i Södertälje) vid Vårby.

Slutligen kommer vi fram emot Vinterviken. Här kommer några gångbroar längs vattenbrynet som inte tillåter cykling, men vad gör väl det när utsikten är som den är. Vi passerar Gröndal och kommer fram vid de nybyggda höghusen på Liljeholmskajen. En sista grussträcka längs Årstaviken får avsluta en underbar dag. Det kanske får bli en välförtjänt ”After Bike” på nåt av alla Caféer i stan…


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel

2 kommentarer

  1. Markus Femling

    Oj vilken spännande tur! Jag hoppade över Björkhagen-Flaten och startade i Ågesta och tog sen pendeltåget från Södertälje hem. Superkul vägar och stigar. Det enda svåra var när jag skulle över järnvägen. Jag körde åt fel håll några hundra meter, men vände och hittade den gömda grusvägen parallellt med Huddingevägen. Efter Vretarna är det total glädje tills man kommer till Södertäljes utkanter. Stort tack.

  2. Gerry Askefalk

    Vi är så glada att du hade kul och ja den entrén är lite lurig och varierar i växtlighet mellan åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén