Nivå Längd 101 km Stigning 68 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 75% grus 21% asfalt 4% stig
Start & Mål Nyköping
Skapare Lars Wall
Fika Oxelösund
Nedkortning

Det finns två varianter av rutten, originalet av Lars Wall och en lätt modifierad variant som tar dig till Nävekvarn för en tidig fika och skippar rotpartiet nära slutet.
Turen utgår från Nyköpings hamn och leder ut från Nyköping via Lindbacke och Stora Kungsladugården. Här har du ett par grindar som måste öppnas och stängas. Efter en kort sträcka på cykelväg tar du grusvägen över Ryssbergen – sedan har vi fått upp värmen.

På andra sidan Ryssbergen har du några hundra meter asfalt innan du kör in på skogsvägar och någon kortare sträcka med lättcyklad stig.

Efter cirka 30 km skymtar du Östersjön och en första fyr på avstånd. Fyra kilometer senare passerar du ett litet hus där de boende generöst ställer ut vattenflaskor till törstiga  som passerar. Någon kilometer till så kommer en kortare stigsektion och sedan är du framme vid Kungshamns fyr och öppet hav. Här stannar man gärna till en stund och tar fram sin kaffetermos.

Några bilder från en tur i Maj 2022

Nu vänder du tillbaka mot Nyköping och passerar lilla Buskhyttan vid dryga 40 km. Här blir det ett par kilometer asfalt innan du kör av och ut på gruset igen.

Vid 56 km blir det några hundra meter med stig som inte är helt fri från rötter och stenar men tar man det lite lugnt är det inga problem att ta sig fram till området Danvik. Där blir det lite asfalterat men vägen är smal så ta det lugnt mellan husen. Nu närmar du dig Oxelösund där det är oundvikligt att köra lite asfalterade cykelvägar.

Siktet är inställt på nästa fyr, Femöre huvud. Du passerar Skärgårdvåfflan som bland annat erbjuder matiga våfflor vid bord ute på klipporna för den som blivit hungrig. Strax därefter hamnar du på stig som övergår i en liten grusväg. Dessa också används av många flanörer och badare, men det finns plats för alla. Snart är du framme vid Femörefortet och lite längre upp ligger fyren Femörehuvud med fyrvaktarbostad.

På vägen tillbaka in mot Oxelösund kör du förbi gästhamnen där restaurang Läget erbjuder mat eller en fika om du vill göra ett stopp.

Sedan ska du åka igenom Oxelösund på cykelvägar för att på andra sidan ta dig ut till våtmarken där rutten går en slinga på smala grusade gång- och cykelvägar. Du vänder sedan in mot Stiftsgården och Ridskolan Stjärnholm. På väg ut från Stjärnholm kör du en kort bit på en ridbana (sand) där det finns risk för sällskap av någon ung ryttare. Ta det lite lugnt här och håll uppsikt.

Du viker snart av från ridbanan och har sedan en kort stig upp till en skogsväg som leder förbi Grindstugan och Flättna gård. En kort sträcka går rakt över en åker men där har i alla år funnits en uppkörd stig och det tycks vara kutym att den hålls öppen för cyklister och andra motionärer. Du kommer sedan upp i ett motionsspår som du följer ett kortare stycke.

Sedan blir det traktorväg igen, se upp för den ofta lösa sanden på väg ner från motionsspåret. Du passerar ytterligare en hästgård innan vi ger oss ut mot Strandstuviken och Örstigsnäs. Här rullar vi förbi ett fågeltorn på en bred spång och in genom campingen. Sedan blir det lite stigkörning igen. En och annan rot och sten ska passeras men i övrigt är det är en fin stig som bitvis går helt i strandkanten.

Snart kommer du ut ur skogen och får en fin överblick av inloppet mot Nyköping. Efter en mycket kort sträcka asfalt väljer du förslagsvis den lilla stigen som löper till vänster om vägen. Via den kan du köra på grus nästan hela vägen tillbaka in till Nyköpings hamn.

Rutten går att korta av på åtskilliga ställen för den om vill.

Se Upp: Efter ca 56 km kommer en ca 500 m stig med en del stenar och rötter
Stjärnholm ridskola vid 62 km
Mellan 90 och 92 km stig där det finns några kortare partier med rötter

Missa Inte: https://www.femorefortet.se/Femorefortet-Start.htm

Rutten går att korta av på åtskilliga ställen för den om vill.

Fika: I Oxelösund passerar rutten Skärgårdsvåfflan och restaurang Kickis

Parkering finns nere i Nyköpings hamn. Stora gratisparkeringar vid handelsplatserna i anslutning till E4


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Alternativ med Nävekvarn och utan rotpartiet vid slutet

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel