Nivå Längd 33 km Stigning 120 m/mil Tekniknivå 1
Underlag 75% grus 23% asfalt 2% stig
Start & Mål Fiskebäckskil Loop
Skapare Fredrik Lundqvist
Fika Affärer och bra restauranger finns i Grundsund och Fiskebäckskil.
Nedkortning

På idylliska Skaftö tar du dig fram i ett böljande landskap och genom Fiskebäckskil, Grundsund, Rågårdsvik och Östersidan. Du cyklar nära Gåsörännan och har havet ett stenkast bort när du är på väg till Grundsund. Det rekommenderas en avstickare ner till Munkevik även om det är tidigt för fika. Har ni med er barn så ta ett dopp.

Efter en mer lummig miljö närmar sig Grundsund och karaktären övergår till kargare landskap. Varför inte göra en avstickare till Islandsberg som är tydligt skyltat strax efter Grundsund (stora vägen ut).

Turen går vidare till höger om kyrkogården och mot Rågårdsdal. Här rekommenderas ni ta rast vid Skallhavet (avstickare på rutten). Ruttens mest tekniska parti (en del av segmentet Grötlunken upphill) kommer nu när ni skall ta er genom ett område som kan vara lite blött och en stigning med lite sten och rötter.

Rutten fortsätter genom Rågårdsvik tillbaka mot Grundsund och viker av mot mot golfbanan. Väl vid Golfbanan bär det av in i naturreservatet Vägeröd. Vägeröd är lummigt och ligger utmed Malöströmmar som bör få uppmärksamhet. Det är lättast att ta sig ner till “strömmarna” när ni är på väg ut från reservatet.

Väl ur Vägeröd bär det iväg mot Gullmarsfjorden och på rutten finns en avstickare lämplig för rast eller ett dopp.

Området bjuder på ett kulturlandskap och en kort Stig som inte bör vara några problem. Inte många meter att leda förbi om man tänker annorlunda.

Turen vänder så småningom tillbaka och går några meter på huvudvägen vid två tillfällen. Det kan vara mycket trafik sommartid! Ni når slutligen Östersidan där det är möjligt att avsluta turen och ta färja till Lysekil. Gör inte det!

Fortsätt till och genom Fiskebäckskil för att ta färjan, eller om ni parkerat vid Bökeviks badplats, över till Lysekil

Strax innan Rågårdsvik kommer en kortare stig som kan vara blött, har lite sten och rötter. Hästar får ni räkna med vid Vägeröds Dalar bl a. Bommar finns vid Rågårdsvik

Kolla in:

Kristineberg (marin forskningsstation). Munkevik (Gåsörännan) anvisning finns på leden. Islandsberg (brant klippa med Taubekoppling). Vägeröds Dalar (lövskog och naturreservat). Fiskebäckskil, Rågårdsvik, Grundsund och Östersidan.

Området är relativt kuperat men innehåller inga längre stigningar.

Stig mot Rågårdsvik som innehåller lite sten och rötter (väldigt kort bit). Innan stigen (vid strandkanten) kan det vara lite blött.

Två avstickare finns med i turen. Övriga är Munkevik (efter Stockevik), Islandsberg, Hamnen i Grundsund eller Rågårdsvik.

Affärer och bra restauranger finns i Grundsund och Fiskebäckskil. Från Lysekil åker man personfärja från södra hamnen. Kommer du med bil så följ skyltar mot Gullmarsstrand och Bökeviks badplats (P). Bussförbindelser från och till Torp (Uddevalla).


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

<

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel