Nivå längd 63 km stigning 72 m/mil Tekniknivå 1
Underlag 72% grus 25% asfalt 3% Singletrack
Start & Mål Start:Le Mond cykelcafé Mål:Saltsjö-Duvnäs Station
Skapare Gerry Askefalk
Fika Ågesta Golfklubb
Nedkortning

En fin tur som börjar direkt inne i Stockholm som sedan leder oss söderut. Vi passerar Farsta, Ballingsta, Gladö Kvarn och rundar Paradisets naturreservat. Fika intas lämpligen i Ågesta på Ågesta Golfklubb . Vid hemfärden cyklar vi via Haninge, Brandbergen, Tyresta och Erstavik.

En mer klassisk startplats är det svårt att ha, Le Mond på Södermalm. Färden startar på asfalt mot Danvikstull för att sedan snabbt gå över till lätt cyklade grusstigar vid foten av Hammarbybacken där vi kvickt passerar förbi och istället kommer ut i Nackareservatet. Färden vänder sedan in mot skogskyrkogården och Greta Garbosgrav.

Vi passerar kända söderförorter som Tallkroken, Gubbängen för att sedan komma till Rågsved naturreservat.

Vi väljer att följa Magelungen fram till Farstanäsbron där vi möter fina grusvägar i Orlångens naturreservat. En omväg värd att ta är förbi Ballingsta kvarn där vi möts av en fin utsikt precis vid kvarnen.

Vi rundar Orlången och närmar oss Ågesta Kärnkraftverk samt Ågesta Golfklubb där det kanske är dags för en välförtjänt fika. Därefter passerar vi återigen Magelungen på vår väg tillbaka till förorterna Farsta, Sköndal och Älta där det växlar med grönområden.

Vi färdas en bit på cykelbron vid Ältasjön och strax därefter finns ett bra tillfälle för svalkning där bad är möjligt om vädret tillåter.

Därefter ger vi oss ut i Erstavik. Efter en lång rutt börjar vi närma oss slutet på vår rutt som är Saltsjö-Duvsnäs Station. Därifrån är det en lätt väg tillbaka till till Södermalm om man så vill avsluta innanför tullarna. Då är det bara att följa Saltsjöbadsvägen till Värmdövägen och därifrån är man åter på Söder inom kort.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel