Nivå Längd 90 km Stigning 128 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 95% grus 5% asfalt 0% stig
Start & Mål Sävenfors Lodge
Skapare Johan Haag
Fika Ta med
Nedkortning
Foto: Johan Haag

Det här är egentligen lika mycket ett tips om ett stort område med fantastisk grusvägscykling som tips om en enskild rutt. Det är det här området som fick mig att börja med gruscykling och det finns mycket att upptäcka. Någon sa att det är ”Porten till svenska vildmarken” och jag tycker det pin pointar känslan, det känns som man kan cykla grusväg ända upp till Norrland härifrån. Fan vet om det inte stämmer.

Foto: Johan Haag

Området karaktäriseras av vild svensk natur med djupa skogar, isolerade sjöar, kuperad terräng där man inte sällan belönas med milsvid utsikt uppe på höjderna och såklart fantastiska grusvägar. Det kan vi till stor del tacka skogsavverkningen för. Den är mer eller mindre alltid närvarande. På gott och ont bör väl sägas, för man ska alltid vara beredd på att kunna möta en stor timmerbil bakom ett krön och vägen kan plötsligt vara tilltufsad av att det nyss varit avverkning.

Foto: Johan Haag

Men det positiva, som jag ser det, är att grusvägarna är breda och rejäla. Hike-a-bike är inte min grej. Även om det är vilt så är det inte totalt obebott så en del stugor och permanenta boenden finns såklart i området.

Men antal ställen att fika, köpa mat eller fylla vattenflaskan på är begränsad så se till att vara kittad. På tal om att vara kittat, eftersom det är mycket jakt i området är det vanligt med jakthund på gårdarna. Det har hänt ett flertal tillfällen att hundar kommit ut från gårdarna och jagat efter mig.

Foto: Johan Haag

So far har det gått bra men numera har jag alltid en hundspray nära till hands om det skulle hetta till. Glöm heller inte att meddela din rutt ifall du skulle bli strandsatt eller krascha. Mobiltäckningen kan svaja.

LODGEN
Sen, som om detta magiska grusvägsområde inte vore nog, har jag fått nys om en fantastisk lodge i området som nu satsar på jakt, fiske, vandring och cykling tillsammans med god mat och dryck.

Kolla in Sävenfors Lodge, på Instagram @savenforslodge, så förstår du vad jag menar. Det är också därför som jag har valt att dela denna rutt som börjar och slutar vid lodgen. Jag tror att de räknar med att öppna upp för bokningar i september nu 2021.

Prisbilden är väl i kolfiberklass men jag har ingen anledning att tro annat än att det kommer vara värt det.

RUTTEN
Rutten börjar som sagt vid Sävenfors Lodge och efter någon kilometer tar du av till vänster på grusvägen och efter det ser du ingen mer asfalt förrens du kommer tillbaka ca 90 kilometer senare. Rutten ser ju ut som en taskigt ritad 8a och några kilometer från där rutten korsar sig själv börjar ruttens längsta, tyngsta klättring.

Men belöningen i form av utsikt när du kommit upp brukar vara värt det. Även nedförskörningen därifrån. Men se upp med timmerbilar som sagt, när du korsar vägen kommer du i nedförsbacke och har du maximal otur kommer det en timmerbil samtidigt på den korsande vägen och då har ni båda svårt att få stopp i gruset. Been there, done that, även om det gick bra med någon meters marginal.

Några kilometer senare ska det finnas en sjö strax höger off the route som kallas ”Lilla Hawaii” av lokalbefolkningen, på kartan heter den Hedtjärnen. Har inte varit där själv men det låter som ett najs inslag på rutten.

När du passerar Gravendal så finns där några hus så passa på att hålla utkik efter någon boende där som du kan få fylla på vattenflaskorna hos om det börjar sina med vätska. Vid ca 70km börjar ruttens sista större klättring, upp mot korsningen du tidigare korsat.

Om benen känns möra så kan du glädjas åt att du kommer svänga in på den större grusvägen, väg T791, som oftast bjuder på hårt packat, lättrullat grus. Väl på toppen får du en lång, rak nedförslöpa på samma fina grusväg, läge för att sätta ruttens hastighetsrekord. Deathgrip, anyone?  Men inte före den beryktade korsningen då.

Enjoy the ride!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel