Nivå längd 580 km stigning 131 hm/mil tekniknivå 3
Underlag ?% grus ?% asfalt ?% stig
Start & Mål Selånger – Trondheim
Skapare Risto Aalto
Fika Finns många ställen längs vägen
Nedkortning Tja, man behöver ju inte köra hela sträckan på en gång…

S:t Olavsleden

Denna rutt är för närvarande inte cyklad eller bekräftad av någon inom GBS. Den följer till största delen den föreslagna vägen som anges på S:t Olavsledens hemsida för cykling, https://stolavsleden.com/sv/ .

De förändringar jag gjort är att jag till viss del har försökt undvika några av de större landsvägarna längs leden och därför valt parallella grusvägar istället. Dessutom har jag gjort lite förändringar på den norska sidan då leden inte på samma sätt har en föreslagen väg för cyklister. Då har jag ibland valt en omväg, på exempelvis grus istället för oländig stig där vandringsleden går fram. Det kan ju bli lite tungt om man har mycket packning på hojen, att behöva bära den.

Det finns många och relativt billiga övernattningsställen längs leden. jag rekommenderar att man kollar på S:t Olavsledens hemsida för information. Jag har lagt in några som jag tror kan passa om man siktar på att cykla omkring 8 mil om dagen.

Fika och matställen finns det också gott om. Det enda parti som blir lite glesare vad beträffar fika och logi är när man passerar gränsen till Norge och strax därefter. Då går leden över fjället och man får helt enkelt se till att ha nödvändig utrustning (karta, kompass, visselpipa, vindskydd, kläder, energi, vatten mm.) med sig. Observera att fjällväder kan vara MYCKET kynningt oavsett årstid. Se till att alltid lyssna in på väderprognoser och se ändå till att ha nödvändig utrustning med er när ni går över fjället!

Skalstugans Pensionat är i princip sista stället för proviantering innan passagen till Norge. Sedan dröjer det minst 2 mil innan civilisationen på den norska sidan dyker upp igen. Denna sträcka är definitivt någon form av stig på fjället och kommer förmodligen innebära en del Hike-A-Bike (HAB). Känner ni er det mista osäkra på att ta denna väg rekommenderar jag att ni väljer Skalstugevägen som rundar detta parti. Ni kommer ändå tillbaka till spåret igen.

Hoppas detta kan locka och att ni skickar bilder samt feedback på er cykeltur längs S:t Olavsleden.//RA


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel