Nivå Längd 198 km Stigning 132 m/mil Tekniknivå 1
Underlag 90% grus 10% asfalt 0% stig
Start & Mål Infarten till Skogbergets vindkraftspark, vid RV373
Skapare Jonas Lundmarks
Fika Ta med
Nedkortning

Grusvägar runt om i Markbygden-området, ett kuperat skogslandskap ett par mil väster om Piteå, på ca 250-500 möh.

Rutten går bitvis rakt genom en av världens största vindkraftsparker så det är bitvis väldigt breda och fina grusvägar. I de områdena kan det förekomma en viss byggtrafik och vill man vara extra säker på att undvika den bör man köra denna runda på en söndag, då även alla utländska underentreprenörer har ledigt.

Gråträsk kapell, fin kyrka med anor från 1600-talet. Markbygdens vindkraftspark, Koler badplats är trevligt rastställe nära rutten. I övrigt inget sevärt utan bara skog, grus, berg och ensamhet…

Det finns noll (0) försäljningsställen efter rutten. I närliggande Långträsk finns ett livs med lite skiftande öppettider, samt restaurang i närliggande Storlångträsk (även den lite svårt att veta när den är öppen). Däremot så finns det fina fikaställen längs vägen för den som har medhavd förplägnad; Badplatserna i Koler och Gråträsk ex.

Vatten finns bara att få i naturligt rinnande vattendrag, men de är å andra sidan talrika.

Stora parkeringsytor vid ruttens startpunkt. Annars kan man ställa sig lite vart man vill så länge man inte är i vägen för trafik. Kollektivtrafik existerar knappt, men buss Piteå-Arvidsjaur passerar genom området och den kan man troligen ta med cykel på.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel