Nivå Längd 125 km Stigning 48/mil Tekniknivå 3
Underlag 70% grus 20% asfalt 10% stig
Start & Mål Ystad
Skapare Anna Zelmin
Fika Kåseberga – fika,Simrishamn – lunch, Tomelilla – fika
Nedkortning

Cykla på idylliska Österlen med start och mål i Ystad! Rutten inleds längs med Ystad havsbad och mysiga vägar inne i skogen innan landskapet öppnas upp och du slås av vackra vyer så långt ögat kan nå.

Efter någon kilometer övergår perfekta grusvägar till stigar i kohagar där det blir kilometerlånga bergochdalbanor på Kåsebergaåsen.

Räkna med mycket upp och ned och att du måste klättra över en och annan stätta (vi tappade räkningen vid 10).

Till slut kommer du till Ales stenar som definitivt är värt ett fotostopp och kanske ett försök till cykelslalom mellan stenarna om det är folktomt. Passa på att fika vid Kåseberga, kan rekommendera glassen!

I skogarna efter Kåseberga kommer en del sand på grus-/skogsvägarna. Kan vara väldigt trögkört på sina håll så var beredda på lite hike-a-bike, men misströsta inte all sand.

Det finns väldigt många fina skogsvägar också. Väl ute ur skogen så blir det lättkörda, kustnära grusvägar (med en och annan hage) innan man cyklar vidare till Simrishamn via Brantevik.

Det finns ett par ställen i Brantevik där man kan äta lunch men om man cyklar några kilometer vidare till Simrishamn finns många ställen att välja bland.

Turen går vidare med växelvis asfalt och grus till Tomelilla för ett fikastopp. Tips: Smakbruket och Tinas Bullen & Bönans Café. Efter Tomelilla finns möjlighet att förlänga rutten och surra runt i Nyvångsskogen innan man hakar på rutten igen tillbaka mot Ystad.

Även efter Tomelilla är det växelvis asfalt och grus.

Efter att man har passerat utkanten av Köpingebro hamnar ni på stidsvagnsspåret. Perfekt för lite grusrally!

Se upp: Det finns X antal stättor på Kåsebergaåsen, många kossor som vandrar omkring i hagarna. Mycket sand till och från i skogen efter Kåseberga

Maad:
Kåseberga – fika
Simrishamn – lunch
Tomelilla – fika


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel