Nivå Längd 78km Stigning 104m/mil Tekniknivå 5
Underlag 68% grus 27% asfalt 5% stig
Start & Mål Ösmo Loop
Skapare Gerry Askefalk
Fika Sorunda Bagaren
Nedkortning Flera alternativ T.ex. Vid Söderängstorp
Höstfärger

En tuff tur, skarpa backar och en del stig/hike-a-bike. Lite enklare sommartid än när det är vått i markerna. Det är samtidigt en VÄLDIGT vacker tur, definitivt värd att köra.

Färden börjar i Ösmo och gör att par fina grusöglor innan vi går söderut.

Det är några backar men inga utmaningar att tala om, fast kör man med slang är det ju lätt att få en punka ändå.

Slang är mindre bra.

Vi får åka ner för den lilla serpentinen, ner mot utsikten innan det blir lite mer utmanande. Km 17-18 var rätt blött och lerigt, på sommaren är det enklare ta sig fram här.

Vi passerar Grimta och där vidtar en fantastisk sträcka runt Ottersta.

Magi!

Sådana vägar gör en så här glad!

Happy

Med lite inslag av asfalt fortsätter det på detta vis, backigt, sjönära och vackert.

Allé

Vid km 45 är det under hösten rätt tekniskt genom skogen, alternativet är genom Kagghamra gård, men de som bor nära avrådde oss. Jag kan dock inte se att man inte får. Om folk har lösa hundar som inte är säkra anser jag att man ska polisanmäla saken. Nåväl vi tog stigen genom skogen, och det gick det med.

Upp till Kagghamra stugområde är det lite backigt och så blir det ett tag. Frågorna om hur långt det är kvar till fikat börjar komma här…

Vägarna som leder oss ner till Sorunda är också kanonfina, en och annan bom, men det är ju inte ovanligt i trakterna. Vårt rekord är 22 på 1o mil.

Sorundabagaren eller Västerby Bygdegård är ett klassiskt fik i området. Enkel inredning och rejäla mackor och bakverk. Vattnet smakar dock lite eljest…

Efter fika så ska vi ner över Stasmossen, det är propagandavägar med en kort bit hike-a-bike vid Scoutstugan. Det har satts upp en skylt “cykelled” som tar oss runt stugan på ett fält.

Sjön Muskarn är en signal om att vi snart är i mål, den leverera alltid vackra vyer. Ett fotostopp är nästan obligatoriskt.

Muskarn

Finalen av turen är på asfalt och vi är strax tillbaka i Ösmo. Glada, nöjda och kanske en smula trötta.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel