Start & Mål: Gnesta
Underlag: 76% grus 22% asfalt 2% singletrack
Fika: Stjärnhov, ICA eller Pizzeria
Nedkortning: Från Stjärnov, direkt till Björnlunda
Skapare: Gerry Askefalk

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
99 98 3

Ondskan – Ur jan guillous bok med samma namn, platsen heter egentligen Solbacka och vår tur passerar den, numer ser den ut att förfalla tyvärr men värd ett besök, icke-förty.

Vi startar från Gnesta och letar oss upp mot Södertuna Slott och vidare på Storsjöns Norra sida.

Starten

Vid km 13 finns ett segelflygfält, kanske stanna till om de flyger? Vi passerar också Närlunda Säteri innan vi börjar gå Norrut. Omväxlande landskap med öppna fält och skog, vägarna är en dröm för gravel.

Röda stugor, hästar små gårdar och en och annan fågel gör att backarna inte känns lika tuffa som de kan vara.

Räda Stugor

Vid km 27 får vi en liten bit singletrack men inget allt för svårt. Sträckan som kommer nu går i en vid båge över öllösa och Järna gård, en del av Näckrosleden. Fantastiska vägar där milen bara rullar på.

Vi närmar oss nu Solbacka, längs asfalten, den är böljande och vacker i sig. Ta lite tid och cykla runt Solbacka innan ni fortsätter den fina vägen ner mot Stjärnhov. Väl där smakar kanske en Pizza bra? Om inte så finns en Ica bredvid också.

Efter lunch finns lite alternativ men den finast är som rutten anser jag, så vi tar asfalten en liten bit till och viker sedan söderut vid Tuna. Nära södergård cyklar vi över en bro, vackert med grus och vatten.

Bro

Nu kommer vi in i en skogsdel och snart är det dags för nästa stig, en kort bit vid km 69. Det kommer en bit till vid km 73, ingen av dem är svåra men kan vara lite blöta höst och vår.

Nu följer en lång ganska rak väg som för oss ner till Örnbo och därefter den legendariska ERIK, som vi följer ända upp till Nysäter. Erik är fantastiskt fin, men ibland ha spår efter skogsmaskiner men allt är farbart.

Asfalten tar oss mot infarten mot Bläckhornet och Lejontorp, gårdar som ser ut att de sköts om av minioner, perfekt ansat och underhållet.

Sista biten in mot Gnesta rullar vi asfalt och tänker tillbaka på vår dag innan vi kanske tar pendeln åter till Stockholm.

God tur!

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel