Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
105 92 3

Start & Mål: Palstorp
Underlag: 80% grus, 18% asfalt, 2% singletrack
Fika: Systrana Bråhdes Nävekvarn
Nedkortning: Turen har ett flertal flikar, där kan man enkelt korta om man vill.
Skapare: Bengt Rehn & Gerry Askefalk

En fantastisk tur från Palstorp Väster om Nyköping. Den har en utmanande backe och någon del som är singletrack alt. Hike-a-Bike.
Men övervägande delar är lätta att cykla och väldigt vackra.

Från starten blir det snart en kortare bit asfalt på cykelväg. Vid Fada går man åter ut på grus. Genom skog och vackra böljande fält. Strax efter Öllsta kommer en utmaning, en rätt lång och brant backe, som kan ha löst grus, när man väl är uppe så infinner sig känslan av välbefinnande. Man har klarat den största utmaningen på turen.

Kulturlandskap

Från Vintervägskärret blir det en kortare asfaltstur på vägar med väldigt lite trafik, för att åter bli grus vid Lundaskog. Växlingen mellan fält och skog skapar en härlig variation.

Efter Ormberget så går vi Österut, grusvägarna ringlar genom en trollsk skog, man rundar sjön Enarn, ett dopp kanske?

Bada i Enarn?

Milen rullar lätt på, vägarna är snälla och det är väldigt tjusigt. När vi passerar Gälkhyttedammen går vi åter österut ett tag. Vi cyklar mot Nävsjön. Den sista biten grusväg före lunch bytts mot vacker asfalt när vi cyklar mot Nävekvarn och lunch! Den intar vi på Systrarna Brådhe. Cafeet ligger precis vid hamnen och erbjuder allt från kaffe till komplett lunch, att sitta där, se ut över hamnen och fylla upp med Energi känns underbart!

Mätta och glada cyklar man N mot Koppartoppsvägen. Böljande grus förbi fält och genom skog. Några små partier med stig finns och en brant kort backe som kanske är enklast att gå uppför, men den starke kan absolut klara den. En kortare bit asfalt tar oss till Tunaberg. där vid Hembygdsgården finns det en kran med vatten, bra att toppa upp flaskorna. Om man vill och har man tid kan man ta sig till Simonberget eller ta en vila på gräset?

Tre mil kvar men mycket trevliga vägar kvar, enkla att cykla och omväxlande. Ryssbergen passeras och mot slutet kommer en fantastisk nerföråkning förbi golfbanan.

Typiska vägar

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel