Att cykla på grusvägar var något som mest MTB-cyklister gjorde förut, men de senaste åren har en ny typ av cykel börjat leta sig ut på grusvägarna – gravelbiken.

En gravelbike skiljer sig en del från sitt syskon cyclocrossen, genom att den har en stabilare geometri. Ramen är lite längre än en cyclocross och den är konstruerad för att kunna klara av att ha riktigt feta däck.

Den är också utrustad med många fler fästpunkter, så att man enkelt kan montera på diverse olika väskor och andra tillbehör. Perfekt när man lämnar asfalten och ger sig ut på en lång upptäcksfärd på grusvägarna.

Varför en gravelsektion?

I TUG har vi några riktiga eldsjälar som verkligen tagit till sig detta med att cykla gravel. Och Gerry Askefalk är en av dem som bland annat startat Gravel Bike Sweden som idag är en snabbt växande cykelgemenskap som idag har en mycket aktiv Facebookgrupp.

TUG Gravel – TUGG

Gerry har tillsammans de andra TUG-medlemmarna Risto Aalto och Mats Värnqvist hjälpt till att skapa sektionen TUG Gravel. Eftersom gravel fortfarande är något nytt för många, finns det mycket att lära sig för många. Därför vill vi i TUG sprida kunskap och glädje med att cykla gravel.

Du hittar sektionen i menyn högst upp på sidan.

Under TUG Gravel finns bland annat en Gravelkalender som listar svenska och utländska events inom gravel. Du hittar även events och lopp som TUG Gravel är med och arrangerar. Den kanske mest intressanta och ständigt växande delen är gravelrutter.

Gravelrutter – skattkammaren för gravelcyklisten

Att hitta grusvägsrundor är inte alltid det lättaste, så en sektion som vi är riktigt stolta över att kunna erbjuda är Gravelrutter. Där har har vi samlat rutter som vi cyklat och du kan se var de startar och slutar, hur långa och tekniskt svåra de är och mycket mera.

Du kan sedan ladda ned dem via Ride With GPS och föra över dem till din cykeldator.

En fin runda – värt ett bidrag?

Vi skulle vara otroligt glada om du som laddar ned en runda, som tack skänker ett valfritt bidrag till TUGs insamling till Läkare Utan Gränser. Eller swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.

Ingen summa är för liten skänka

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.