Nivå längd 74 km stigning 101 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 55% grus 38% asfalt 7% Singletrack
Start & Mål Orminge Pendelparkering
Skapare Gerry Askefalk
Fika Vår Gård i Saltsjöbaden
Nedkortning Efter Saltsjöbadens Golfklubb med 10km

15km öster om Stockholm så har vi Orminge Centrum där det ofta finns gott om parkeringsplatser på pendelparkeringen. Cykeln styrs ner mot Nyckelviken samt Nacka reservatet där vi cyklar på grusvägar som det finns gått om i området. Dock cyklas denna rutt en hel del på asfalt, trots detta så är detta en mycket fin och härligt tur. En del pulshöjande backar ska cykeln också uppför. Vi rekomenderar Lunch eller fika (eller varför inte både och?) finns att inhandla på Vår gård i Saltsjöbaden:

När vi startar i Orminge så börjar vi med en lov genom Tollare Naturreservat för att sedan ta oss över Skurubron. Tänk på att cykelvägen är smal samt dubbelriktad då man för tillfället (och fram till hösten 2022) bygger en ny bilbro över Skurusundet. Så ta det försiktigt över.

Vi svänger höger efter Skurubron och följer nyckelviken in mot Stockholm. Här kommer vi märka att det går upp och ner mest hela tiden. Korta men branta backar upp och ner. Det finns en del fina platser att stanna till och fota Stockholms inlopp. Är man intresserad av historia så är Svindersvik ett givet ställe att stanna till på.

Därefter följer en transportsträcka mot Hammarbybacken och Nacka reservatet, vi varvar asfalt mot grus i vår färd mot Älta och Erstavik.

Vid Saltsjöbaden så är rutten gjord som en slinga på asfalt och här finns det möjlighet att korta ner sträckan om så önskas.

Vid fortsatt cyklande når vi det rekommenderade lunchställe, Vår gård. Efter den välförtjänta rasten så är det dags att köra hemåt och endast 25km återstår. När vi når Saltsjöbadens Golfklubb så är det grusvägar som vi färdas på ut i Ersta. Efter cirka 1km korsar vi Vattenledningsvägen där vi har möjlighet att svänga höger vilket då kortar av rutten med cirka 10km. Vid fortsatt cyklande väntas en fin runda i reservatet. Vi cyklar under Saltjöbadsleden och väljer att följa Duvnäsviken runt till Skuruparken och Skurubron. Härifrån återstår bara breda cykelvägar bort till Orminge.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel