Nivå längd 114 km stigning 103 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 62% grus 38% asfalt
Start & Mål Start:Orminge Sonjas Kiosk Mål:Vaxholm hamnen, ta en båt tillbaka
Skapare Gerry Askefalk
Fika Vaxholm
Nedkortning Skippa hela, eller delar av Bogesund

En en-vägstur som startar i Nacka och slutar i Vaxholm. Därifrån finns en rad alternativ. Ett trevligt är att ta en vaxholmsbåt tillbaka, kanske t.om. Njuta av en öl på akterdäck i solnedgång?

Redan efter någon km av asfalt kommer vi in på klassiska grusvägar. Vi passerar Velamsund, vill man kan man bada där, eller fika eller kanske klappa en av deras många hästar?

Vidare runt lilla Kovik, och så en bit asfalt till Gustafsberg. Där i hamnen finns ett bra café också, Cafe Tornhuset. Tjustviksrundan är också klassisk, en väldigt fin väg, för det mesta nära vatten och som passerar det fina konstmuseumet Artepelag, de har för övrigt ett fantasiskt fik på baksidan.

Från Hålludden är det klassisk grusväg förbi Baggensnäs, Stockholmsberget och man kommer fram till Ingarövägen och vidare till Lemshaga. 
En bit asfalt mestadels på cykelvägar som är rätt intressanta, särskilt den berg och dalbane-lika delen vid över Mörtnäs.

Man  fortsätter över Hagaberg och kommer fram till Hemmesta vägskäl.

Från Fagerdalavägen cyklar man mot Väsby, passerar Kolerabacken och stannar för en bild vid Värmdös enda runsten?

Värmdös enda runsten

En skarv med asfalt och vi finner en superfin grusflik upp mot Nornäs, ondulerat och vackert, många hästar och väldigt ofta stora flockar med hjort och rådjur.

Norrnäs

Åter till värmdövägen, passera Siggesta, där kan man såklart fika och kanske gosa lite med deras Alpaccor? Efter ett tag tar man höger in på gruset igen, Vattängsvägen närmare bestämt. Även här ser man hjort och rådjur vid nästan varje tillfälle.

Vattängsvägen

En härlig sträcka mellan lantgårdar, skogar och fält, vi rundar Skägga och kommer ner till Stenslätten. Där tar man färjan över till Rindö. Väl där går man höger mot Rörängen och kommer snart fram till nästa färjeläge, vid Rindö Smedja. Man passerar Kustjägarnas gamla bas och logement. Dagens sista färja tar oss till Vaxholm och här kan man välja att avsluta turen eller ta en fika och fortsätta

Bogesund är halvö och dess asfaltsväg Bogesundsvägen är kurvig och vacker. Populär bland MC åkare, sportbilsägare och cyklister. Det finns ett Herresäta, Bogesunds slott där man ta få en guidad tur eller kanske en kaffe. För oss som tycker om grus gör vi en avstickare på sådant vid Ellboda och ner mot Ådalen. Slinga tar oss så småningom åter till vaxholmsvägen och nu kommer en bit asfalt som inte är så rolig. Vill man kan ta ta Bogesundsvägen tillbaka, men väljer man asfalten blir man belönad med några riktiga grusbackar innan man kommer åter Ellboda och tar asfalten åter Vaxholm.

Bogesund

Runt Stockholm är både Pendeltågen och vaxholmsbåtarna utmärkta sätt att ta sig till nya platser. Att efter en skön tur tuffa hem genom skärgården är en belöning i sig.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel