Nivå längd 88 km stigning 102 m/mil Tekniknivå 4
Underlag 50% grus 45% asfalt 5% Singletrack
Start & Mål Orminge Nacka
Skapare Gerry Askefalk
Fika Artepelag
Nedkortning

En liten upptäckartur i Nacka och Värmdö. En del delar lite svårare att cykla, vissa kanske leder cykeln något 100 tal meter, men en fin tur med mycket vattenkontakt och en del tuffa backar.

Utgångspunkten är Orminge i Nacka, vi tar oss genom villaområden ner mot Tollare och Lugna Promenaden, längs Baggensstråket. Där är en del delar tuffare att cykla, själv leder jag cykeln vissa delar.

Stäket

Vi passerar Gustavsvik och jolleklubben på väg till Kummelnäs.

Vatten

Vi letar oss på fint grus ner mot Sommarbo, där vid vattnet passeras en gård som ibland har får, var noga med grindarna. Vi kommer till Velamsund, kanske klappa en häst?

Velamsund

Turen runt Kovik är klassisk och väldigt fin, en och annan backe kan utmana.

Kovik

Vi styr nu färden vidare ner mot Betsede, där väntar mer vatten och en kort passage där man ev. får leda cykeln men så vård ändå.

Betsede

Vi tar oss igenom Gustafsberg, det finns ett fint fik där i hamnen om man redan nu vill fika, annars väntar man till Artepelag.

Tjustvik

Artepelag har ett fint beläget fik på baksidan, man kan ta med sig sina cyklar dit på sidan om byggnaden.

Artepelag

Efter fika tar vi oss längs Beatelundsvägen ner mot Ingarö, passerar bron och har kanonvägar ner mot Fagerholm. Vid km 47 är det en liten bit stig, öppningen kan var svår att se men den finns där.

Vi får lite asfalt upp mot Mörkviksvägen och Klacknäsvägen. Vi får en fin ögla grus runt Kullaträsket. Eknäsvägen för oss mot Värmdö Musteri, några fina vägar upp mot Fågelvik

Vi följer sedan vattnet upp mot Ingarö Golfklubb. Vid näsudden finns en rejäl backe, 18% men nu för tiden är det asfalt, det gör den liite enklare.

Vid Kolströms båtklubb cyklar vi på en natyrstig med några märkliga platser, spännande.

Näsudden

Vi börjar återvända mot Värmdö via gamla Ingarövägen, campingplatsen och Lemshaga. Där gruset börjar finns ett KOM att plocka för den som är så hugad. Från Gustavsberg är det asfalt åter till Orminge via Graningevägen.

Ha en fin tur!

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel