Nivå Längd 72 km Stigning 102 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 80% grus 20% asfalt
Start & Mål Jönköping Loop
Skapare Cykling Jönköping & Calle Andersson
Fika Landhs Mullsjö
Nedkortning
Foto: Tobias Dahlberg

PÅ LUGNA GRUSVÄGAR TILL MULLSJÖ

En cykelrunda på lugna och snabba grusvägar som leder till en kanonfin fikapaus halvvägs. Det bjuds också på en liten överraskning på hemvägen från Mullsjö. Cyklingen startar i Jönköping och leder dig upp förbi Mariebo, strax innan Axamosjön (om du nu inte vill ta ett bad) viker rutten av på en grusväg mot Älgfall. Här är det vacker öppen åkermark och solen i ansiktet om du ger dig ut en tidig morgon.

Foto: Tobias Dahlberg

Från vägen över Älgafall viker rutten av i riktning mot sjön Stråken,  du har gott om tid för dina egna tankar när du susar fram genom den tysta skogen. Mil av plana fina grusvägar som är härliga att cykla på.

Foto: Tobias Dahlberg

Efter omkring 4 mil landar du på Landhs i Mullsjö. Ingen brist på godsaker, en fin helgfrukost (tårtbuffé!!) eller en matig macka. Härifrån siktar sedan rutten in sig på Habo Kyrka och inleds med en något längre stigning och återigen härlig grusväg, förutom en bit innan och efter kyrkan. Det lättcyklat och de sista milen kommer gå lätt.

Foto: Tobias Dahlberg

Efter den lite motsträviga stigningen efter vackra Habo kyrka, som i sig med sin historia är värt ett stopp, kan du välja att följa rutten över en bit av Bankerydsleden. Det innebär först grusväg och sedan en plan och lättcyklad stig delat på två korta sträckor (du kommer också här att rulla över väg 195). Det finns några fina platser att stanna till på. Alternativt väljer du såklart vanliga småvägar förbi Habo in mot Jönköping.

Höjdpunkter: 

  • Bankerydsleden har några fina vattenhål.
  • Landhs i Mullsjö bara en sån sak att det är tårtbuffé på helgfrukosten.
  • Habo Kyrka en väldigt speciell träkyrka som har historia hela vägen tillbaka till 1300-talet.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel