Nivå längd 121 km stigning 91 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 80% grus 18% asfalt 2% stig
Start & Mål Mariefred Loop
Skapare Gerry Askefalk
Fika Stallarholmen
Nedkortning

En riktigt fin tur som börjar i Mariefred och tar oss ut på Selaön. Den har inga särskilda svårigheter men på något ställe kanske man vill kliva av cykeln. Korta sträckor, typ 100m.

Mariefred är en lugn pärla som är väl värd ett besök i sig. Gripsholms slott och museijärnvägen är självklara sevärdheter.

Blå LinfältParkering vid hamnen är gratis på helger och jag har alltid funnit plats vid besök där. Vägen upp till Stallarholmen går på grusväg och lite stig, snäll stig. Det är varierande med en del skog och mycket öppna fält.


Turen börjar på Östra halvan av Sveriges Största Injsö-ö, Selaön. Bedårande vackert och nästan inga bilar. Vi ser en Ormvråk och glada hästar. Vid sydliga spetsen finns ett gammalt slott. Malåkers Slott, det är nu tomt, men sommartid finns ett café och stolar. Ta en paus och begrunda hur ditt liv som slottsherre hade kunnat gestalta sig?

Malåkers Slott

Kanske börjar det kännas som dags för lite fika? Sju km kvar till Stallarholmen, där finns flera alternativ, men kultigast är Ohlssons Hembageri, goda mackor och bakverk med en trevlig värd.Den västra delen av Selaön väntar nu, fantastiska kulturlandskap, med kortare inslag av skog. Fint grus med några partier av lite grövre. Inget som orsakade punkor eller andra problem.

Vi återkommer till Stallarholmen och där passar det kanske bra med en glass? Strandviks sjöcafé ligger precis vid vattnet och har god glass.

Nu är det ca 3 mil kvar, men om man villhöver kan man ta raka spåret tillbaka till Mariefred, 12km asfalt. Väljer man den längre sträckan belönas man med fina vägar och en extra bonus vid Räfsnäs Kungsgård, ta in historien.

Hoppas du får en fin tur!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel