Mälaren Runt

Start & Mål: Stockholm
Underlag: 89% grus 11%asfalt
Skapare: Gerry Askefalk
Längd: 3 Dagar

Dag Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
1 147 83 3
2 130 68 4
3 145 69 4
Mälaren Runt på Grus

Mälaren runt på grus är ett bikepacking äventyr som kan cyklas över förslagsvis tre dagar. Vi har gjort det som creditcard touring med boende på hotell, men vill man tälta så går det såklart också bra.
<<Denna sida är inte helt klar än>>

Hela touren är väldigt omväxlande och går till sin majoritet på snälla grusvägar. Självklart finns en del asfalt också, särskilt då man närmar sig tätorter. Vill man kan man såklart också använda rutterna som endagsturer, de är faktiskt väldigt fina i sig.

Dag 1 Stockholm Sundbyholm

Att cykla mälaren runt är något som många cyklister som bor runt mälaren har på sin to-do list. Oftast görs det på asfalt och brukar bli en cykeltur på ungefär 30mil beroende på vilket vägval man gör. Vi funderade på om det skulle vara möjligt att göra det på grusväg istället samt uppdelat på flera dagar, och mycket riktigt gick det alldeles utmärkt.

Första etappen på Mälaren Runt (Dag 1) inleddes med att vi samlades vid cafe Le Mond på Södermalm en solig och varm morgon i mitten av Juli. Alla var uppspelta, likt som när man var tonåring och skulle på äventyr. Bikepacking var det inte många av oss som tidigare provat på men vi valde att göra en så kallad Creditcard Bikepacking dvs. bo lite lyxigare och unna sig att sova på hotell. En grupp cyklister som cyklade senare under sommaren och valde det lite mer hardcore-alternativt och hade med sig tält, så det går ju också.

Efter start vid Le Mond väljer vi att cykla längs vattnet ner mot Södertälje vilket är en riktigt fin tur bestående av en hel del grus. Beroende på val av tidpunkt så skall man vara vaksam på övriga trafikanter, väljer man att cykla en solig lördag så kommer man möta en aldrig sinande ström av gående och joggare. Vi valde att cykla en tidig morgon en vanlig vardag och slapp den allra värsta trafiken. Grusvägen ner mot Södertälje är mycket kuperad. Dock inga brantare berg att bestiga men en lutning som gör att man efter några timmar i värmen får slita med att trampa runt. Lutningen sätter sig i benen. Första stop inkluderar lunch och blev i Södertälje. Givetvis laddades energidepåerna med pasta vilket smakade extra bra en sådan här dag. Vi rekommenderar Caesars

Mätt och belåten så tar vi oss an gruset igen men nu har vi Mariefred i sikte. Innan vi når Mariefred passerar vi Taxinge slott som även känt som kakslottet. Denna dag stannar dock cykeln inte här utan vi har ett annat cafe i tanke. Vägarna efter Taxinge slott är fina och cyklandes kan vi fortsatt följa vattnet mot Mariefred.

Vid Hedlandet cyklar vi längs museriejärnvägen in till Marifred. En sevärdhet längs vägen som är värd att stanna till vid och om möjlighet att spendera några timmar på är Gripsholms Slott . Vi fortsätter mot fikastoppet vilket är nummer ett på denna cykelrutt. Stoppet sker vid ett härligt ställe inne i Strängnäs Grassagården

Tips kan vara att ta med sig något att bada i eftersom badmöjligheter finns på många ställen längs rutten, bland annat efter cirka 120km in. Då kan man välja att vända ut till vattnet alternativt att ta badet vid dagens slut. Vi valde att bo på Sundbyholms Slott Vill man inte bo här finns det både camping och bad i området men också en hel del saker att göra och se, exempelvis Sigurdsristningen. Ristningen är från 1000-talet och finns någon km ifrån så den kan vara värd ett besök om man så orkar och hinner.

Dag 2 – Sundbyholm till Västerås

Ohh Deer

En dag utan en hjort, är det en dag? :)
Dag 2 är den som har mest asfalt i sig, men många fina avsnitt och hög klass på grusvägarna.

I Kungsör finns affär och både café och restaurang. Lunch tar man trevligast i Köping, på Stenungsbageriet kanske?

Fina vägar leder oss till Strömsholm, ta en kaffe och titta in i ridhuset, klassisk mark om man gillar hästar.

Från Vikhus är det asfalt in till Västerås, jag gillade verkligen deras långa strandpromenad. Vi valde att bo vid flygfältet, men det finns många fina alternativ.

Dag 3 – Västerås till Stockholm

Dagen börjar med en fantastisk väg genom något som ser ut att vara taget direkt ur Jurassic Park. Stora ormbunkar och frodande grönska.

Km 19-32 är bäst på asfalt, då tyvärr en viktig länk har en hönsgård byggd rakt över vägen, men det är ok. Vägarna är glest trafikerade och går naturskönt.

Till Enköping är det riktigt fint och snälla vägar. Lunch tar man trevligast nere vid kanalen.

Mot Grillby följer man järnvägen och sen väntar en specialsträcka längs ett fält. Gamla järnvägsbron över Ekolsund och så grusvägar upp mot Bålsta, där Åbergs museum kan passa för en fika. Väl här går det ju att ta pendeln sista biten, eller var som på väg in mot Stockholm, vi är alltid ganska nära tåget, men utan att se det så klart.

Jag kan inte nog rekommendera den tour. Vi hade det fullkomligt fantastiskt och det kommer ni också att få.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Dag 1 Stockholm Sundbyholm


Dag 2 – Sundbyholm till Västerås

Dag 3 – Västerås till Stockholm

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel

2 kommentarer

  1. Susanna Karlman

    Cykelvägen längs motorvägsbron vid Vårby är avstängd. Hänvisas via Masmo och Fittjanäset. Obefintlig skyltning på omledningen tyvärr.
    Kul att ni använde Mälarpromenaden från Slagsta färjeläge som är en av mina favoriter på hemmaplan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén