Nivå Längd 172 km Stigning 86 m/mil Tekniknivå 4
Underlag 90% grus 9% asfalt 1% stig/HAB
Start & Mål Ljusterö -> Uppsala
Skapare Gerry Askefalk
Fika Växplats Nybyn, Svanberga,Knutby, Almunge
Nedkortning

Börja med Waxholmsbåt till Ljusterö och sedan denna långpanna till Uppsala. Några tuffa HAB finns men inte så långa.
Turen börjar från Väsbystrand, men det finns flera hamnar på ön, Laggarsvik t.ex.

Lite asfalt fram till Färjan, där finns ett mindre fik om man vill vänta.

Vid Gregersboda går vi Norrut och når första HAB vid km 22. Vi har fina vägar upp till Fika på Växplats Nybyn. Om det är stängt finns en Pizzeria i Finsta. Banvall leder oss vidare till Malsta och så norrut igen.

Vid km 57 är det en bit HAB men också kort. Svängen upp mot Erken är väldigt fin. Vi når Svanberga som har en enklare Pizzeria och ett badställe.

Nästa etapp är upp till Knutby, vi går N Erken, över Edsbro och vid km 102 är det en längre HAB över kalhygget. Vill man kan man istället gå rakt V från Edsbro mot Knutby, även där kan en del mindre öglor av Grus användas.

Vid Hosjön, strax N Knutby finns ett helt ok badställe. I Knutby ståtar man med en ICA, där har det handlats dricka och glass mer än en gång.

Nästa mål är Almunge som vi tar oss till via Näsby, Vid Ekeby så är det lite HAB, en gammal banvall som ibland är kraftigt beväxt men vi har tagit oss fram där ett antal gånger. Vi går sedan S över Stora Ellringe, med en kortare stigpassage i bagaget.

I Almunge finns en enklare restaurang, där har det också mumsats pizza ett antal gånger. Sista rycket till Uppsala via Marielund

Ha en fin tur!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel