Laxne Gravel

Nivå Längd 65 km Stigning 93m/mil Tekniknivå 2
Underlag 92% grus 7% asfalt 2% stig
Start & Mål Laxne
Skapare Patric Oscarsson
Fika Lilla Vasskär eller Skottångs gruva
Nedkortning

Rutten löper genom ett väldigt varierande sörmländskt skogslandskap. Även underlaget är mycket varierande vilket jag hoppas framgår av bilderna.


Varenda meter är dock fullt cykelbar men några bompassager kräver att man kliver av.

Dagen då undertecknad cyklade rutten var en vårdag (210421) av allra bästa sort – klarblå himmel och runt 10 grader varmt.
Jag hade fågelkvitter i öronen konstant i 3 timmar och naturupplevelsen kröntes med kattuggla med sork i munnen samt 3 tjäderhönor (där jag bara väntade på att tuppen skulle dyka upp och stödda sig).
Jag hade valt start/mål i Laxne men det går givetvis att hoppa på/av där man själv önskar. Under sommarhalvåret finns café vid Skottvångs Gruva (som man passerar) så möjligheten finns ju att anpassa start/mål efter det exempelvis.

Det förekommer 5-6 bommar längs med denna rutt. Samtliga är dock lätta att upptäcka och utgör ingen direkt fara.

Detta område i Södermanland erbjuder inte bara utmärkt gruscykling utan här löper även några riktigt fina sträckor av Sörmlandsleden. Lägg därtill Marvikarna som utgör perfekt paddlingsvatten. Så varför inte stanna över natt och göra flera saker. Bo kan man göra alldeles utmärkt på https://www.vasskarr.se/bob.htm

Några utmanande backar finns det allt men inte särskilt branta och som alltid på dessa breddgrader så tar dom slut väldigt fort.
Den procent stig som rutten innehåller är av den snällare varianten – i princip helt i avsaknad av både rötter och stenar.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel

2 kommentarer

 1. Kristian Karl

  Väldigt fin tur! Mycket naturupplevelse vart det.
  En hel del avverkning här och där och därför ligger det grovt grus/makadam utlagt för tyngre maskiner på en del sträckor. Lägre tryck i däcken rekommenderas.
  Turen kördes den 2022-05-15

  • Gerry Askefalk

   Tack för feedback!
   Gravel är lite färskvara, grovt makadam är ofta ok igen om 1-2 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén