Nivå Längd 102 km Stigning 93 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 97% grus 2% asfalt 1% stig
Start & Mål Läggesta
Skapare Johan Malmberg
Fika Se rutten
Nedkortning
Trynen

Utgår från Läggesta station utanför Mariefred.

Direkt ut på grus längs med E20, vidare genom jordbrukslandskap efter Valsberga. Väster om väg 55 blir det mer granskog och sedan en fin utförsbacke genom gles tallskog. En bit stig innan Länna bruk med trevlig gård och utsikt över en sjö.

Vidare söderut blir det en kortis på gamla banvallen, en klättring upp och kort genom ett kalhygge innan vi korsar väg 55 direkt in på stig igen.

På snabb dirtroad förbi Mora och sedan hela vägen ner till asfalt vid sjön Dunkern. Grus mot Öllösa och vidare på svepande grus. Vid Kalvsätter doubletrack genom skogen för att komma in i en kohage som avslutas med vacker utsikt över sjön Trynen.

Mot Skeppsta, vidare en kortis på asfalt innan du passerar Herresta på stig. Över Klämmingen med vatten på båda sidor vägen. Klättring upp gånger två för att sedan ta fart utför mot Björndalen.

Upp genom sommarstugeområdet och en kort bit på asfalt innan vi tar oss fram till ytterligare en bit stig. Siktar över asfalten, mot Hedlanda. Lite stig innan vi närmar oss Mälaren och cyklar tillbaka till Läggesta bredvid museijärnvägen.

Strax efter 34km passeras en bom. Strax innan Trynen passeras genom en hage med elstängsel och grindar. Alla stigar utmärkta med rosa i rutten. Varningar inlagda för stig, landsväg samt ovan nämnda faror.

I rutten finns en rad POI för intressanta platser, mat, vatten mm, studera dem, de innehåller även länkar och bilder.

Strax innan 14km något utmanande singletrack. Innan Länna bruk något utmanande singletrack. Efter sjön Klämmingen två efterföljande halvtunga backar.

Alternativ Dragning av Gerry Askefalk.

Om man vill ha lite mindre stig och fika vid Skottångs gruva eller Lilla Vasskär så använd den nedre av rutterna, den som heter Mariefred Dunkern Loop EVO. Den har start och mål i hamnen Mariefred, där är det gratis parkering och finns slangar för att skölja cyklarna efter turen.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Alternativ Rutt Mariefred Dunkern Loop EVO

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel