Knivsta -> Vaxholm

Nivå Längd 99 km Stigning 86 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 90% grus 9% asfalt 1% stig
Start & Mål Knivsta Station -> Vaxholm
Skapare Gerry Askefalk
Fika Hökeriet
Nedkortning
En öl på akterdäck i solnedgång?

Det här är en envägstur som nyttjar både pendeltåg och vaxholmsbåt. En tur som lämpar sig bäst sommartid. Den bjuder på stor omväxling, tåg, arlanda, skog, fält, bästa fikastället, Bogesund och Vaxholm.

Det finns två alternativ, den senare är utan kohagen och en fin extra sväng.

Vi börjar med att ta oss till Knivsta, cykel eller tåg, kanske bil? Efter några kilometer börjar grusvägarna. Det mesta är lättcyklat men understundom kan det vara grovt nära Arlanda.
Vid km 20 kommer vi direkt in under inflygningsstråket, de många ljusen och flygen gör det lite spännande. Under förra året var det spöklikt, då det var helt tomt(!).Vi fortsätter Österut förbi Sigridsholm och bort mot Lunda, där finns en Ica om man behöver något. Vi tar oss söderut, rundar Stora Söderby, passerar Viby och Borresta. Det finns en kort passage som är mest gräs, men inga problem att passera. Fikat, Hökeriet, ligger på km 40 och ska inte missas, om de inte har öppet, så ring så öppnar de för er.

I Lindholmen finns en Ica om man behöver bunkra något. Vägen till Vadaby är ren propaganda och en kulturminnesmärkt väg. Kyrkan vid 48km erbjuder vatten om man behöver.

Vi går nu Västerut mot Vallentuna och passerar gårdar och fält, ta det försiktigt vid hästmöten.

Strax efter Lingberg så viker vi ner mot Angarnsvägen och Okvista. En kort singletrack stig leder oss till Gävsjövägen och så vidare till Ullna GK.

Där finns en grind, som är öppen, vi kommer ut på fina grusvägar men vid km 67 finns en gård, passera försiktigt, det finns barn och djur där.

Vi kommer ner mor Rydbo och tar blå spåret ner till Vaxholmsvägen. Den senare är inte så rolig med sträckan vi cyklar är kort och har bred vägren. Vid km77 passeras en grind och strax efter en gårdsplan.

Vid km 79 finns en bit stig som ibland kräver att man går, det är kort sträcka. Vägarna som följer är superfina och avslutas när vi kommer till Bogesundsvägen. Det är visserligen asfalt men trots det fantastiskt fin. Efter Slottet kan man cykla bredvid vägen i en allé på grus.

Sista knycken leder oss rakt ner till hamnen i Vaxholm, där tar man lämpligtvis båt till Stockholm, eller fortsätter cykla över Värmdö.

Några bilder från turen 12 Juni 2022

Ha en fantastisk dag!

Här kan du se Vaxholmsbolagets turer.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Ett alternativ

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel

  1. Gerry Askefalk

    Vi körde denna 25 Juli 16 PAX. Superfint och utan issues.
    Innan Arlanda är det lite grövre grus.
    Kohagen hade en flock som sökte skydd under ett träd.
    34 grader varmt. Puuh!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén