Start & Mål: Örebro
Underlag: 89% grus 11%asfalt
Fika: Lekhyttans Café och Restaurang Ånnaboda camping
Skapare: Magnus Klingberg

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
117 73 3
Kilsbergen

Turen startar med flack åkning ut på den gamla banvallen mot Fallen i Karlslund, Lindbacka och Gräve By, därefter söderut med mycket öppen mark och vackra vyer i Västernärke. Man passerar Vintrosa och Knista kyrka.

I Brobtorp svänger man höger och åker en fin grusväg på Lekebergskanten fram till Hidinge, där svänger vägen vänster och stigningen upp i Kilsbergen börjar, lugnt till en början och när cykeldatorn visar 35 km finns fina fikamöjligheter vid Lekhyttans Café och Restaurang.

Efter ett eventuellt stopp här cyklar man vidare mot Svenshyttan och tar sedan vänster upp i Garphyttans nationalpark. Här stiger det rejält, grusvägen är lite sämre men fullt åkbar på Gravel. Efter 50 km passerar man Falkasjön med den mäktiga klippan till höger.
Man följer sjön och kommer fram till Ånnaboda camping där man får vika av rutten en aning för att komma till restaurangen. Då är man ganska precis halvvägs in i turen. Här rekommenderas att fika och/eller äta ordentligt då det inte kommer särskilt många möjligheter till detta förrän man är tillbaka i Örebro.

Nu går turen vidare i fin Kilsbergsterräng, brant nerför och en del brant uppför för att sedan komma ner mot Frösvidals säteri för rulla lite asfalt några kilometer. In i skogen igen vid Hälleby och vidare mot Närkes Kil där det finns en affär som kan vara öppen. Här har man cyklat 70 km.

Turen går vidare norrut mot Axbergshammar för att sedan svänga söderut på fina vägar ner mot Ölmbrotorp och förbi den gamla fina herrgården vid Dylta Bruk Efter att man kommit ut på ett kortare asfaltsparti, vid ca 100 km kommer vi in i Osets naturreservat. Här får man se upp för färistar, kossor och människor som promenerar i den vackra omgivningen. Sänk tempot och ägna den sista biten åt att koppla av och njuta av Hemfjärden, Rävgången, Naturens Hus, Kultureservatet Wadköping, Stadsparken och defilera in genom Slottsparken vid Örebro Slott. Här inne i stan kan ni välja mellan flera utmärkta restaurangalternativ eller om snabbmaten vid utgångspunkten lockar mer.

Det finns flera varianter på att göra turen kortare.
Frågor om turen besvaras av Magnus Klingberg 0706-189804

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel