Nivå Längd 101 km Stigning 99 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 75% grus 22% asfalt 3% stig
Start & Mål Nyköping
Skapare Lars Wall
Fika Ta med
Nedkortning

Lidsjön runt – mer njutbart än man kan tro

Det finns många sjöar att runda som cyklist, men få har nog rundat Lidsjön. Kanske för att namnet avskräcker.

Den här rutten börjar nere i hamnen – Nyköpings hjärta under sommaren – och passerar Nyköpings Hus. Här låste Birger in sina bröder Erik och Valdemar i fängelsehålan, slängde nyckeln i ån och lät dem svälta ihjäl. Skänk dessa arma krakar en tanke och ta med dig egen dricka och lite proviant. Du har 60 km till första möjliga fikastopp.

Rulla vidare genom stan upp mot Folkungavallen. Där börjar du följa Nyköpingsån och ser snart kanotslalombanan vid Perioden. Glöm inte att ducka ordentligt när du kör under motorvägsbron. Några kilometer lättcyklad och rolig grusad cykelstig senare är du framme vid Harg. Har du sett någon av åns bävrar? Nu blir det några hundra meter på villagator och en kort sträcka på Eskilstunavägen. Sedan svänger du av till höger mot Bönsta. Här har du en halvmil kuperad grusväg att se fram emot.

Ute på Runtunavägen blir det asfalt igen men om du viker av in på Sörmlandsleden får du 1,5 km fin stig. Kul med lite omväxling. Den är lättåkt hela vägen, bara någon enstaka kortkort spång. Ut igen på Runtunavägen och nu är det dryga tre km asfaltstransport. Kan låta trist men det är en fin väg och håll ögonen öppna. Det vimlar av hjort och just här har det har hänt att man fått bromsa för mårdar som haft bråttom över vägen.

Vid skylten Sörby tar du höger ut på gruset igen. Ett fint parti med några asfaltssträckor börjar här. När du kört 25 km har du dryga 30 km frus framför dig. Genom Långmossens Naturreservat löper små bilfria skogsvägar och du är helt ensam. Framme i Sibro kan du ta ett bad eller smita in på vandrarhemmet och be om lite vatten.

En vänstersväng mot Öksundsnäs och så blir det härliga grusvägar utmed sjöns västra sida. Några knäppor känns ordentligt i benen.
Efter 60 km är du framme i Råby och antagligen ganska fikasugen. Här finns en självbetjäningsbutik med egentligen allt du kan önska dig för att döva törst, hunger eller godissug – inklusive kaffe.

Nu närmar du dig Nyköping igen och fortsätter huvudsakligen på grusvägar med några korta undantag, bland annat vid Täckhammars bro där du åker över Nyköpingsån igen. Du rundar Skavsta flygfält, kör små skogsvägar och lite stig inne på Stigtomtamalmen för att sedan komma ut vid Nyköpingsbro. Här kan du hitta mer energi om är nödvändigt. Annars håller du ut, kör sista milen in till Nyköping och unnar dig något riktigt gott nere i hamnen.

Nöjd med din runda kommer du antagligen fram till att namnet Lidsjön inte ska kopplas till lidande utan snarare till lidelse. Har man rundat den en gång vill man göra det igen.

Till Nyköping kan man åka Mälartåg och ta med sin cykel.


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel