Nivå Längd 78km Stigning 89 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 70% grus 30% asfalt
Start & Mål Jönköping Loop
Skapare Cykling Jönköping & Calle Andersson
Fika T.ex Hooks Herrgård
Nedkortning

Grusets Vänners tur

Här kan du läsa lite mer om turen
https://inzain.bike/gravelhelg-i-jonkoping/


Här bjuds du in till en välkomponerad grusvägsrunda i härliga skogsmiljöer. Du tar dig relativt fort ut från Jönköpings citykärna via A6 Golfklubb och klättrar upp till fantastiska Skinnersdal, där du får en fin utsikt över Jönköping med Vättern som bakgrund. Du håller dig sedan på långa gruspartier hela vägen ner till Hok via Tenhult. I Hok cyklar du genom ett fint naturreservatet i höjd med Lyngemadssjön och Hokasjön som bjuder in till en unik naturupplevelse.

Foto: Calle Andersson

I Hok finns det möjlighet till både fika eller lunch beroende på säsong (fler möjligheter på sommaren). På vägen hem håller dig fortsatt på långa gruspartier i närheten till sjön Fängen som du också tar dig över via en fin liten bro. Sedan korsar du E4 och tar sikte på Tabergsdalen här rekommenderar vi att man avslutar med en fika på Tabergstopp eller på konditori Rosetten nere i dalen.

Foto: Calle Andersson

Grusets vänner körde en förlängd variant, i huvudsak mer grus efter Fengen och retur över flygplatsen. Väldigt fint grus med några lite tuffare men hanterbara passager.

Höjdpunkter
– Naturreservatet i höjd med Lyngemadssjön/Hokasjön som bjuder in till en unik naturupplevelse.
– Efter 40k passerar du Hooks GK med tillhörande Hooks Herrgård. Här finns det möjlighet till frukost, fika, lunch eller spa beroende på vilken tid på året du passerar.
– Har du tid rekommenderar vi att du göra en avstickare till Leva Cafe & Hemma. 
– Väl i Taberg så kan vi varmt rekommendera Rosettens Konditori i Taberg

Foto: Calle Andersson

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Grusets vänners förlängda variant

Original rutten

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel