Start & Mål: Stockholm
Underlag: 89% grus 11%asfalt
Skapare: Gerry Askefalk
Längd: 3 Dagar

Dag Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
1 144 93 2
2 127 69 2
3 115 76 3

Ett tre dagars bike-packing light äventyr. Vi bor på hotell och B&B, så man kan cykla med lätt packning. Fika, god mat och kanske ett bad eller två står på programmet.

Dag 1
Start Eskilstuna, längs Hjälmarens södra sida, boende på Katrinelund.
Börjar upp för en brant stig, sedan är det lättcyklat längs Näckrosleden. Ringlade lätt ondulerade vägar. När man passerar Svalbobaden kanske ett dopp piggar upp? Trevliga vägar leder mot Göransdal och sedan alléer och fält ner till Julita Gård för lunch.

Vi går sedan söderut genom fält och skog, en extra fika på Bäseberga GK sitter nog fint. Grusmeckat fortsätter med få svårigheter. Stigen vid km 115 kan vara lurig hitta öppningen till och avslutas med en brant backe. Spurten in mot Katrinelund är vacker och har bara lite asfalt på slutet.

Dag 2
Katrinelund förbi Örebro, övernattning på Kåsätters Gård. Vi börjar med smal stig och ek-alléer. Efter Glashyttan svänger vi ut på Ekeby Dreve, superfin grusad stig. Vi följer Hemfjärden runt, väldigt spännande med lite våtmark, Hjälmaren vid vår sida. Kan vara mycket folk så anpassa farten. Sightseeing genom Örebro vidtar, vackert vid kanalen. En person spelade Cello och en rodd-färja gled stilla över kanalen.

Fika i Wadköping hör till. OBS Cykelförbud där så led den ett par 100m. Den Nordliga sträckan som vidtar är bedårande med ekar och öppna fält. Det är ont om matställen men PJ Inredningar har utmärkt lunch. Vi cyklar sedan vidare ner genom Mantorpsskogen och en avstickare till klassiska Ässundet för en glass och kanske ett dopp? Det är inte jättegott om boenden, men Kåsätter var fint. Vi hade arrangerat med catering, för de har endast frukost. Pool och veranda fanns, ett dopp passade kanon.
Vid km 116 är det en kort bit med lite lätt utmanade stig.

Dag 3
Kåsätter via Arboga, Västermo och åter Eskilstuna. Smala stigar och grusvägar med några underbara nedförskörningar på ringlande vägar. Inga svårigheter men på några ställen lite grövre grus. Arboga är idylliskt. Hjälmare kanalcafé var spännande, svängbro, torrdocka, gamla båtar och skön miljö. Hasta inte förbi denna.

Från km 42 är det lite grövre grus men inte jättetufft. Det finns en shortcut att ta vid km56 om man vill korta ner. Vägen ner mot Malmberga är tjusig men några sträckor med grövre grus, linbanemuseet var coolt på ett MadMax sätt.


Vi går mot Alberga för Pizza och på denna sträcka liksom returen har delvis tuffare grus, ingen punka men man får cykla lite klokt. Sträckan åter till Eskilstuna är fullkomligt fantastisk. Propaganda cykling!

Dag 1 Eskilstuna till Katrinelund


Dag 2 – Katrinelund till Kåsäter


Dag 3 – Kåsäter till Eskilstuna


Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel