Nivå Längd 78 km Stigning 110 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 80% grus 20% asfalt
Start & Mål Jönköping Loop
Skapare Cykling Jönköping & Tobias Dahlberg
Fika Kivarps Gårdsmejeri och café
Nedkortning

GRUSVÄG OCH GETOST

Vackert vattenfall i Dunkehalla, Jönköping. Mountainbike går givetvis också bra på grus ibland.

Grusvägarna runt Habo utanför Jönköping bjuder in till riktig trevlig cykling.

Här en cykelrutt som till största del går på lugna grusvägar, perfekt för lite helgcykling i skog och mark. Några få äventyrliga inslag och framförallt ett av traktens bästa kaffestopp. Rutten kan såklart cyklas åt båda håll men vårt förslag leder dig inledningsvis från piren i Jönköping uppför vackra Dunkehallaravinen. Lite uppvärmning är alltid bra.

En gravelbike eller CX är att föredra men en mountainbike rullar givetvis också fint över gruset om du hellre trampar på en sådan. Från Dunkehalla fortsätter du längs med höjderna med fin utsikt mot Vättern. Tolarp, Järstorp och Björneberg passeras innen du rullar neråt och tar dig mot Bankeryd längs med Vättern. Här finns grusväg och breda plana stigar i gles skog hela vägen till Domsand. Sista biten mot Habo är cykelväg, därefter lite överraskande stig från Sjogarp (inga problem oavsett cykel).

DCIM\101GOPRO\GOPR2045.JPG

Strax efter du passerat Habo så viker rutten av på grusväg som leder dig nästan rakt till cykelvänliga Kivarps Gårdsmejeri och café.

Här går det att klappa getter men också ta en getostsmörgås såväl som riktigt sockerstinn fika. Härifrån blir trevliga grusvägar för både hög fart eller ren, tyst, njutning. Efter omkring 4 mil kommer du få bita i, en längre stigning kommer kännas i benen!

Efter omkring 5 mil blir det några hundra meter asfalt för att komma på rätt riktning och fler grusvägar för att påbörja resan mot Jönköping. Avslutningen blir blandad körning på asfalt och grus, bland annat på cykelleden ”Runt Vättern”. Sista biten rullar du på cykelväg och landar på piren igen för en välförtjänt glass.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel