Nivå Längd 143 km Stigning 72 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 83% grus 15% asfalt 2% stig
Alternativ
Nivå Längd 119 km Stigning 74 m/mil Tekniknivå 3
Underlag 80% grus 18% asfalt 3% stig
Start & Mål Grillby
Skapare Gerry Askefalk
Fika Heby & Alsta Trädgård
Nedkortning

Väldigt fin tur som startar i Grillby. Dit kan man ta sig med bil, eller cykel så klart. Efter en kort bit asfalt kör vi Grus till Härkeberga, där startar en gammal banvall som man kan köra ner till Enköping, men vi ska idag vidare Norrut. Vägarna här är fantastiska och landskapet öppet.

Vid km 22 får vi en bit enkel stig, innan propagandacyklingen fortsätter. Vid km 35 passeras ett riktigt premiumcafe, Forsby Kvarn, ta en paus om Ni vill innan vi fortsätter mot Ådalen och upp genom Hårsbäckensdalens naturreservat och in mot Heby. Det är ett bra plats för lunch.
Restauranger och ICA t.ex.

Forsby Kvarn


Vi går sedan söderut mot Sörby, Kättbo och så upp mot Järlåsa.
Vägarna är fina hela vägen ner mot Alsta, där sista biten går på asfalt.
Cafét på Alsta är toppklass, missa inte tomaterna!

Alsta

Nu är vi på väg åter mot Grillby och rullar lite asfalt och en kortare bit stig.

Alternativ Rutt

Den alternativa rutten går istället till Morgongåva och har sitt andra fika på Landsberga gård. Vägen upp till Morgongåva är utan större utmaningar, lite fin singletrack och lättrullat grus. Fika finns några alternativ men om Ramsjö Gård är öppet är det helt klart bästa stället.

Nästa etapp, ner mot Landsberga är klart tuffare. En stig som är lite igenväxt men klart cykelbar (se kartan) och en del skogsväg som är ondulerad. Inget som är riktigt tekniskt. Just när vi cyklade var en bit väg uppgrävd, men igen inget riktigt svårt.

Foto: PontusLandsberga gård har drömfika och ger 10% till cyklister. Sista 3 milen leder oss över Enköping och så längs järnvägen åter Grillby

Ha en bra tur!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Alternativ rutt över Morgongåva

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel