Nivå längd 71 km stigning 91 m/mil Tekniknivå 4
Underlag 77% grus 20% asfalt 3% Singletrack
Start & Mål Östra Ryd Pendelparkering Korset Vaxholmsvägen/Svinningevägen
Skapare Gerry Askefalk
Fika Vallentuna Stenugnsbageri
Nedkortning

Cirka 30min bilväg ut mot Vaxholm så finns det en lämplig pendelparkering att kunna bli av med bilen. Detta är en av få grusrundor som fungerar under vinterhalvåret, bitvis är det grovt grus men bra dränerat. Fika är lämpligt i Vallentuna på vägen tillbaka där det finns många fik i centrum. Vi fastnade för Stenugnsbageriet

Under vinterhalvåret så brukar det ofta bli asfalt eller inomhus cykling men vi bestämde oss för att testa en grusrunda som vi hade fått tips om. Ett lämpligt tillfälle att fira in 2021. Vi begav oss ut i början av Januari och vi blev inte besvikna.

Vid starten följer vi Vaxholmsvägen i 200meter innan vi svänger in på grusvägarna. Vaxholmsvägen är ingen väg vi vill ge oss ut på med cykel då den är väldigt trafikerad och bitvis kommer bilarna i 90Km/h samt 2-1körfält. Grusvägarna fram till Rydbo är även vägen hem så lägg denna på minnet. Vid Rydbo väljer vi höger och följer Roslagsbanan mot Åkersberga en sträcka som är roliga att cykla om man gillar kuperad cyckling, korta men väldigt skarpa backar upp och nerför. Efter passerar vi Åkersberga på asfalt, så för mer grus tar vi vänster. Gruset är av större storlek och kornen kan vara lite vassa. Efter en stunds oskön gruscyckling närmar vi oss Brollsta Golfklubb vilket leder oss tillbaka till bra grus igen. Härligt!

Vill ge en varning, vid 27km Brollsta Säteri finns en del otydliga skyltar vilket ledde oss in på säteriets gårdsplan där vi blev bryskt tillrättavisade och visade att där fick vi inte cykla. Eftersom det går att välja en annan väg så gjorde vi så. Ta det försiktigt förbi då många hästar och ryttare rör sig i området.

Väl på rätt väg följer vi ett skogsområde med grusvägar som sedan går över till grus längs åkermark in mot Vallentuna där vi stannar för fika på Stenugnsbageriet. Efter fikat så följer det lite cykelvägsletande innan vi hittar ut på grusvägar igen, vid 56km kommer det en bit singeltrack. Vi hamnar på stigar som är svårcyklade då det regnat mycket under en period så det är blött och lerigt. Väljer du att cykla under varmare och torrare väder så kommer det gå bra. Vid Ullna Golf så är vägen avgrävd men det går att gå förbi. Därefter dyker också en grind upp men den går att passera på sidan. Efter Rydbo så är det dags att förbereda sig för Vaxholmsvägen sista bit. Nu måste man korsa vägen 2gånger innan man är tillbaka.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel