Nivå Längd 72 km Stigning 63 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 85% grus 10% asfalt 5% stig
Start & Mål Gruvbryggan Utö
Skapare Tommy Feldt & Gerry Askefalk
Fika Båtshaket Ålö, Gruvbryggan har flera alt.
Nedkortning Ta bort en ögla eller två.

Utö bjuder på närmast magisk gruscykling i skärgårdsmiljö, och är ett perfekt mål för en dagstur oavsett tid på året. Ön har en lång historia och det finns mycket att upptäcka förutom själva cyklingen.

Du kommer dit med pendelbåt från Årsta havsbad, alternativt Waxholmsbåt från Strömkajen på sommaren. Båten stannar vid Gruvbryggan.

Du kan egentligen cykla ön i vilken ordning du vill, men det här är ett förslag:

Cykla från Gruvbryggan norrut på fina grusvägar mot öns norra udde. Men stanna innan bommen – udden vid Järnholmssundet är ett militärt skyddsobjekt.

Därifrån tar du dig tillbaka söderut genom skogen, med flera avstickare ut mot vattnet.

Laxvik

Tillbaka i Gruvbyn kan du sen se de gamla gruvschakten, som användes fram till och med 1879. Missa inte heller utsikten över hamninloppet från terassen utanför Societetshuset, eller den gamla kvarnen.

Därefter tar vi oss söderut mot skjutfältet. Kontrollera noga att det inte är avspärrat innan du cyklar in på området!

Fälten öppnar sig och du kan se rester av gamla måltavlor samt ett långt järnvägsspår för rörliga mål. Gruset just här kan dock vara trögtrampat och löst.

Storvik

Fortsätt ut mot Hamnudden och ta en paus vid det gamla skyttevärnet med dagens finaste utsikt över öppet hav. Perfekt plats att äta sin matsäck!

Lite längre söderut på skjutfältet finns den kända sandstranden Stora Sand, och ännu fler skyttevärn.

Därefter kan du ta en liten bro över till Ålö och göra avstickare till flera ytterligare sandstränder. På sommaren finns det även en restaurang på Ålö (Båtshaket) där man kan äta lunch, men det var tyvärr stängt i november 2020.

Cykla sedan tillbaka norrut och kika på Utö kyrka, innan du avslutar varvet vid Gruvbryggan.

Se upp:

En stor del av rutten går genom ett aktivt skjutfält, så kolla eventuella avlysningar i förväg på skjutvarning. Om skjutfältet är avlyst gäller tillträdesförbud.

Det finns ett kort parti vid Rävstavik där man behöver leda cykeln över klipphällar för att hitta den anslutande stigen.

Det finns även en genväg på vägen mellan Gruvbyn och skjutfältet som ser lockande ut på kartan men som i praktiken var helt igenväxt.

Ät medhavd matsäck vid Hamnudden eller Stora Sand.

Alternativt lunch på Båtshaket på Ålö (öppet på sommaren) eller Utö Wärdshus.

Vätska finns bland annat i väntrummet vid båthållplatsen på Gruvbryggan (öppet året runt).

Pendlarbåt från Årsta bygga (året runt).På sommarmånaderna kan man även ta Waxholmsbåt från Strömkajen i centrala  Stockholm.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel