Nivå längd 123 km stigning 68 m/mil Tekniknivå 2
Underlag 77% grus 20% asfalt 3% Singletrack
Start & Mål Enköpings Station
Skapare Gerry Askefalk
Fika Alsta Trädgårdar och Forsby Kvarn
Nedkortning Genom att snedda över på Asfalten

En av favoritrundorna under sommaren. Grusvägarna är många och längs rutten finns fina backar som inte är alltför branta. Rutten erbjuder dubbelfika då vi passerar både Alsta Trädgårdar och Forsby Kvarn och det kan man ju inte missa.

För den som räds sträckan så finns det möjlighet att kunna korta sträckan på en del ställen genom att välja asfaltvägar som går emellan grussträckorna. Samtidigt så är det inte så kuperat så sträckan blir inte så tyngande. Längs rutten är det inte många meter asfalt men de behövs innan vi kan sticka ut på fina grusvägar.

Vi startar genom att styra nordost för att vid Örsundsbro börja förbereda oss för vårt första fika. På Alsta Trädgårdar har jag varit några gånger och där blir man minsann aldrig missnöjd. Första gången kom vi 30min innan öppning. Dom löste det genom att öppna tidigare. Det kan man kalla service! Ett ställe som verkligen kan rekomenderas.

Efter vi blivit stärkta av kaffe och fika så ger vi oss ut på nya grusvägar Vi passerar gårdar där man har hägnat in åt hästar, så se till att stänga efter er. Prata med hästarna ni möter så ni inte skrämmer dom. Hästar som hör människor brukar hålla sig lugna än om de bara ser cyklister. Vissa grusvägar har inte använts på många år utan kan därför anses bestå mer av gräs än grus.

Trots det tidigare fikat så blir man lika glad när man ser Forsby Kvarn och deras citronbulle. Här har vi även varit några gånger och njutit av en och annan bulle. Ett tips, om ni är flera som cyklar är att ni ringer och förbokar, riktigt skönt när man kommer och ser 20m kö och bara gå in och hämta det som är förbeställt. Efter fikat finns det många kilometer grus kvar att njuta på men alla vägar har sitt slut så småningom rullar vi in mot Enköping där vi avslutar efter en fin dag på fina grusvägar och fin fika.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel