Start & Mål: Gottröra Kyrka
Underlag: 73% grus 25% asfalt 2% stig
Fika: Växplas Nybyn, Nedergården
Nedkortning: Skippa en eller flera öglor
Ursprungs skapare: Elias Lindqvist

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
117 72 3
Grusets Vänner

En riktigt fin loop med alla typer av underlag men inga riktiga svårigheter. Fikaställena är världsklass. Den tuffaste biten är söder om Skedviken, några klipphällar och stig, men inget för svårt.

Det finns en ny alternativ variant av rutten, den undviker klipporna och har en del intressanta passager.

Det går bra att parkera vid kyrkan. Några km asfalt som uppvärmning innan fingruset börjar. Vi är på väg österut, mot Rånås. Fina vägar med skog och fält.

Finn fem fel?

Sista biten mot Rånäs rullar vi lite asfalt för att sedan ta oss upp på banvallen på väg mot drömvägarna i skogen.

Vid km 29 rundar vi en liten sjö, något lösare underlag men ingen, inget för svårt.

Vi tar oss vidare Österut via en kortare asfaltsbit och börjar gå mot Finsta, sista biten på banvall. Vårt mål är nu Växplats Nybyn och lite fika. Man sitter i deras trädgård och mumsar på hembakat bröd. Väldigt trivsamt.

Vi går stärkta vidare mot Lovisedal och Rimbo, via en ögla nästan upp mot Finsta igen. Vi stannar inte i Rimbo utan påbörjar en ögla som ska ta oss till Nedergården. Vid km 86 är det stig en bit, vissa leder cykeln men det är inte någon hike-a-bike. Asfalten leder oss till nästa fikaställe

Nedergården gammalt och Nytt Inne eller ute är lika trevligt, gott kaffe och goda mackor och eller bullar. Mumma för en cyklist. Vill man kan man här ta asfalten direkt till Gottröra.

Vägen ner till Malmby är toppkvalitet liksom vägen upp mot Närtuna. Där sker avslutning på en fin asfaltsväg åter mot Gottröra.

Om man gillar gravel, då kommer man älska denna tur.

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Alternativ Rutt

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel