Nivå Längd 111 km Stigning 110 m/mil Tekniknivå 4
Underlag 90% grus 9% asfalt 1% stig
Start & Mål Södertälje -> Gnesta
Skapare Gerry Askefalk
Fika Eget vid lurberget, Mångfaldens hus Nykvarn
Nedkortning Vid 15, 64 resp 71 km

Det här är verkligt fin tur som tar oss från Södertälje, via Enhörna och Nykvarn ner till Gnesta. Ett bra sätt att utnyttja vårt eminenta pendeltågsnät.

Ut från Södertälje via lite asfalt där vi rundar Ronna. Vid Torsjödal cyklar vi förbi brukshundsklubben och upp mot Furås. Där finns en kort passage som kan vara lite lurig hitta rätt i och många vill säkert kliva av cykeln. Se noter på rutten, men låt dig inte skrämmas det är kort och inte svårt.

Vid km 14 kan man välja att gå upp till Enhörna för att köpa fika att ta med till Lurberget, annars ta vänster så möter man upp rutten igen vid km 18.

Rutten gör nu en sydlig loop och sedan över Aska och Hammarby mot Överhörna. Där vid km37 intar man med fördel sitt medhavda fika, antingen uppe på lurberget eller vid Ekensbergs Brygga.

Lurberget Utsikt

Vid km41 finns ett staket som är rätt högt men det finns en stege.

Turen fortsätter norrut på väldigt trevliga vägar. Vid Varnby blir det en gnutta asfalt igen någon km. Från LillNora ner mot Turinge är det ren propaganda cykling.

Vid km 46 kan man göra ett val och antingen gå rakt söderut på stig (rötter o stenar men inte allt för illa) eller köra lite mer asdalt. Bågen vid km48 är väldigt vacker.

Vid km 64 finns en bail, då tar man vänster och kapar en mil och 122 hm eller så följer man rutten upp mot Malmsjön. Vid km 71 kan man välja gå direkt till Södertälje

Nästa mål är Mångfaldens hus bredvid Turinge Kyrka, ett mycket trevligt ställe för fika eller lunch.

Nu bär det av mot Gnesta över Ekudden och Guldsmedsmora fantastiskt fin miljö och vägar. Kort efter järnvägsbron är det ca 1,5km stig, en del kommer vilja kliva av cykeln på vissa ställen. När vi kommer till Hedetorp är det en kort bit asfalt innan sista biten mot Gnesta över Björkåsen, vid stranden där finns sommartid en våffel och glass butik om man tarvar något extra i krävan.

Väl framme i Gnesta tar man pendeln åter till stan.

Ha en fantstisk tur!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel