Nivå längd 128 km stigning 90 m/mil tekniknivå 3
Underlag 70% grus 25% asfalt 5% stig
Start & Mål Gnesta Tystberga Stendörren loop
Skapare Gerry Askefalk
Fika Fika vid Naturum Stendörren
Nedkortning Nja, helst inte… Så fint vid Stendörren

En av våra favoriter. Denna rutt kommer säkert bli ett återkommande event varje år

Turen startar i Gnesta, en plats som man når enkelt med t.ex. vårt förträffliga Pendeltågsnät. (Tänk på att om ni använder pendeltåget så är det inte tillåtet med cyklar under rusningstid på vardagar.) Eftersom sträckan är relativt lång (>100km) tar den en del tid i anspråk. Räkna med att det går åt minst 6 timmar i ren cyklingstid samt att du  vill ha tid över för sköna fikastopp, fotosessions och ett eventuellt bad vid Stendörren plus kanske nåt litet tekniskt missöde längs vägen. Sammantaget blir säkert totaltiden runt 9 timmar. Beroende på årstid varierar dygnets ljusa timmar men om man startar vid 9 på morgonen bör man vara tillbaka i Gnesta vid 18-tiden på kvällen.

Foto: Gerry Askefalk

Vägarna är företrädesvis rätt snälla grusvägar, några korta lite tuffare partier med grövre grus finns dock. Tänk på, eftersom rutten är relativt lång och vägarna i Sörmland bitvis är kuperade, att inte jaga på för mycket i uppförsluten i början av resan. Du vill kunna njuta på slutet också… ;)  Naturen är omväxlande med skog,sjöar och naturlandskap som ger både själ och öga njutning.

Efter ca 3 mil kör vi en bit på den klassiska Eriksgatan. Bara den värd en tur. Om man vill kan man ta en paus i Tystberga, kanske en glass eller en dricka, lunchen tycker jag man ska spara till naturreservatet dock.

Foto: Gerry Askefalk

Efter 65 km kommer man till en gård, där man bör passera med viss försiktighet. Gården har satt ett staket där, men att passera är helt ok.

Foto: Gerry Askefalk

Turen tar dig ner i hamnen och museumet Naturum vid Stendörren, även Stora Krokholmen är värd en liten promenad, vill man inte så går det att med cykeln, även om den understundom får bäras. Sinar vattnet på väg hem kan man fylla på vid km 95, där finns en allmän brunn. Vi har fyllt på där vid flera tillfällen. Vägarna upp till Vagnhärad är också ren cykel propaganda, det är bara att njuta. Strax innan Vagnhärad vid 107 km finns en passage där man åter passerar en gård, passagen sker på höger sida och är även den helt ok att använda. I Vagnhärad kan man tanka lite energi på macken eller ta en bättre fika på någon av de många fik som finns där.

Vägen från Vagnhärad upp till Gnesta består av snabba sträckor med asfalt i vackert landskap. Ha en magisk dag!


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel