Gnesta-Södertälje- Stockholm

Nivå längd 121 km stigning 91 m/mil tekniknivå 3
Underlag 70% grus 25% asfalt 5% stig
Start & Mål Gnesta – Södertälje – Saltsjö-Duvnäs station
Skapare Gerry Askefalk
Fika Fika vid Eldtomta Café
Nedkortning Ja, går bra att korta av vid Östertälje station 44km från Gnesta

Vissa turer är som gjorda för långa härliga sommardagar. Den här, lagom kuperade rutten leder oss från Gnesta via Södertälje och fika i Eldtomta till Saltsjö-Duvnäs station i Nacka. Tänk på att den är enkel att korta av om man tar pendeln “bara” till Södertälje, eller om man avbryter sin påbörjade färd i Södertälje… Östertälje station ligger c:a 44 km från Gnesta. Man kan med andra ord enkelt välja om man vill cykla 44, 120 eller 76km.

Gnesta – Östertälje 44 km (räkna med minst 2,5 timmars cykling)

Fint väder, kortbyxan på och förväntningarna är höga. Pendeln har fört oss ned till Gnesta på lite dryga timmen. Ett snabbt byte i Södertälje hamn och vips har vi passerat Järna och Mölnbo på vägen. Nu återstår det roliga, 120km Graveleufori…

Foto: Gerry Askefalk

Det bjuds nästan alltid på nya överraskningar längs vägen. Ibland får man gå och leda cykeln en liten bit eller så får man helt enkelt ta den på ryggen. Inget svårt men kanske snabbare i vissa lägen.

Foto: Gerry Askefalk
Foto: Gerry Askefalk

Men oftast bjuds vi på underbara sommarvägar, ingen trafik bara en själv, cykeln, naturen och alla glada vänner.

Södertälje – Eldtomta – Saltsjö-Duvnäs (räkna med minst 4 timmars cykling)

Foto: Gerry Askefalk

Efter Eldtomta är det ganska mycket cykling kvar och man kan ju fundera på om man behöver ha lite extra energi med sig i form av nötter, choklad eller någon form av energy bars. Annars behövs det nog läggas in ett extra fika/glassstopp. Ett bra alternativ för detta kan vara Sundby gård vid 89km, som kommer strax efter spångarna/flytbron (bilden ovan) som går över viken. Passa på att sitta vid uteserveringen och blicka ut över sjön.

Foto: Gerry Askefalk

Efter fikat (och glassen) vid Sundby gård är det propagandacykling resten av vägen till slutmålet. Vid Saltsjö-Duvnäs skiljs våra vägar. Några tog bilen hit, ställde den här på morgonen, andra cyklade hem till sig eller tillbaka till Stockholms södra station för att ta pendeln. En minnesvärd dag kunde slutligen bockas av…


Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel

2 kommentarer

  1. Markus Femling

    Tjena! Som mångårig månadsgivare till MSF och grus och stigälskande cyklist kan jag inte annat än att resa mig upp och applådera. Jag tog Gnesta-Södertälje idag och det var drömcykling. Hur gör ni för att hitta alla fina vägar?

  2. Gerry Askefalk

    Hej, så kul att du tyckte om den. Att skapa rutter är en del passion och en del metod.
    Så här gör jag.

    https://www.youtube.com/watch?v=BnJO8KhhCnA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén