Start & Mål: Fårö Färjeläge
Underlag: 68% grus 12% asfalt 20% Stig/Strand
Fika: Kutens & Sylvis Döttrar
Urpsrung: Philip Willners – Gotland 360

Längd (km) Stigning (hm/mil) Teknik (1-5)
78 47 4

Fårö! Trots att på Gotland finns inte ett endaste får? Bara Lamm.
Jag inte nog förorda en tur här. Just do it!

Väl framme på Fårö, efter en kortare färjetur så cyklar man Gotlandsleden några km. Vid Häjdeklint börjar gruset som ska leda oss till Fårös sydligaste spets, Ryssnäs. Här finns något så udda som ett Fikonträd, be någon berätta historien om det. Fascinerande.

Ryssnäs Fikonträd

Vi fortsätter sedan upp mot Bovikariv, förbi Engelska Kyrkogården.
Här är det en stenstrand, som är öppen och vacker, och inte särskilt svår att cykla.

Vi följer kustlinjen hela vägen, havet är vår ständiga följeslagare, liksom en och annan grind, var noga med att stänga, så inga lamm kommer bort.

Snart är vi på Kutens Bensin och är redo för lunch, och där äter man såklart Galette, alltså en matig crepê. Hela stället är fantastiskt, liksom dess patron, att höra honom berätta om Greta Garbo och Elvis besök blir aldrig gammalt!

Efter lunchen rullar vi vidare på rena drömvägar, för en som likt mig, älskar vatten och grus är detta ett paradis.

Steniga stränder.

Sand! Fårö är fullt av sandstränder och nu är vi på den mest kända av alla Sudersand. Har man inte varit här, sjungit Lundell om Jack och hans Citykvart, där filosofin får en utmaning i “Ska man ha det tryggt med godis och dalamössa. Eller ska man stoppa stålar i pastorns bössa?“, med brädorna på taket och bilen full av öl och hjärtat fullt av kärlek, har man levt då?

Sudersand

Att cykla på stränderna kan vara väldigt olika från dag till dag, ja t.om. från timme till timme. Var försiktig och framförallt, njut av upplevelsen.

Det är också lite tungt så tro inte det sätts några fartrekord här. Efter lite vila på en skogsväg så kommer vi till den, enligt mig, mest spektakulära stranden, Norsta Auren. 4km sandstrand med havet och vinden, det är magi! Glöm inte ta bilder och spara filmen på den inre videon.

Att få komma ut på asfalten och rulla lätt mot nästa fika känns rätt skönt. Sylvis Döttrar. Efter en kaffe och bulle går vi Norrut, kor, lamm, skog, sten och skönhet är våra följeslagare. Vi är på väg mot Fårös kanske mest kända del, Langhammars Raukar. Här är det ett måste att stanna, kanske klättra, ta lite bilder och avnjuta denna fantastiska plats, men, det kommer mera…

Nu ska vi till Helgumannens fiskeläge, en plats också den fylld av historia.

Helgumannen

Fårös Västra sida följer vi nu ner mot Lauterhorn och grymma grusvägar på vår väg åter mot färjeläget.

En fulkomligt magnifik tur är slut, men det kommer mera…

Om du laddar ned någon av rutterna skulle vi bli glada om du skänkte en valfri slant till TUGs insamling till förmån för Läkare Utan Gränser. Du kan även Swisha ditt bidrag till insamlingen på 123 338 01 77.


Detta kan en gåva bidra med

Ingen summa är för liten att skänka och här kan du se några exempel på vad en gåva kan bidra med för Läkare Utan Gränser:

20 kr – Kan räcka till att vaccinera 6 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.

30 kr – Kan räcka till att behandla 2 människor som drabbats av malaria.

Tänk på att respektera människor och djur, följ lagar och regler och cykla på ett säkert sätt för dig och andra. Ha rätt utrustning med dig och framför allt: Ha kul! Du kan få goda tips här Tips om Gravel